Last news in Fakti

22 Март, 2012 09:14 7 994 12

Без евтини плажове за българите по Южното Черноморие

  • плаж-
  • концесия-
  • море
Без евтини плажове за българите по Южното Черноморие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евтини плажове по Южното Черноморие ще има не за туристите, а за концесионерите. Държавата отдава на търг и почти на безценица нови 12 ивици. Само за година цената на плажовете е паднала наполовина, а кандидатите да ги стопанисват се множат, предаде бТВ.

Сред ивиците, на които държавата усилено търси наематели, е централният плаж на Бургас.

Миналото лято за него се грижеше общината и вместо заведения на пясъка, имаше безплатни чадъри и спортни игрища.От общината обаче държавата не може да печели, затова ивицата ще бъде отдаден на търг.

След три неуспешни опита да бъде отдаден под наем, цената на плажа падна наполовина и вече струва 127 000 лева.

Кметът на града Димитър Николов предположи, че хората ще останат объркани, тъй като не са свикнали да плащат, , когато ходят на централния градски плаж.

От бургаската администрация настояват да се промени Закона за концесиите и градските плажове да не се отдават на частни фирми. Така най-посещаваните ивици ще останат свободни от заведения и масово достъпни.

За жълти стотинки, частници ще получат и други атрактивни ивици на юг. За Попския плаж на Царево, предпочитан за къмпингуване и от семейства с малки деца, както и този край устието на река Велека, която попада в резерват, също се търсят концесионери. Цената им сега е около 10 хил. лв.

Все пак утеха за свободно плажуващите остават двайсетина малки и неатрактивни плажа. До повечето обаче достъпът е труден и те ще бъдат обявени за неохраняеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенинненагостен

    0 3 Отговор
    Браво-да живее ГЕРБ-ай пак ги избирайте теа да безчинстват във всичко.Прости българи сме ей-няма провия с тоа прост народ!
  • 2 красимир попов

    1 2 Отговор
    И ние имаме парашутист от ГЕРБ нов тъп и прост пенсиониран гладен полицай В село Плачи дол Добрич. Продаде кантара за изкупуване на животни около 5 тона желязо които е от преди 50г и никой не го разруши а сега и мястото ще продаде на ромския селски цар киро . Бат Боико ела си прибери боклука
  • 3 Ася Попова

    0 0 Отговор
    Аман
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    м....лия
  • 5 "ГОРД БЪЛГАРИН"

    2 1 Отговор
    Нямам думи !!! Това не е държава , това е п....раст . Най-голямото нещастие е да си роден в българия.....

    Коментиран от #6

  • 6 фичката фичков

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от ""ГОРД БЪЛГАРИН" ":

    @5 Подкрепям те
  • 7 16 години

    2 0 Отговор
    Внимавайте какво говорите ... идете в Китай да ви мачкат и никой да не ви помогне или в Афганистан или Ирак да ви валят ръце и крака и да ви е страх да пресечете улицата щото навсякъде има бомби ! Най-голямото нещастие било ... ИЗЛЕЗТЕ НА ПРОТЕСТ .вие сте виновни не България ! щото вие СТЕ БЪлгария !
  • 8 Революционера

    1 1 Отговор
    до 7# Мен ако, питаш тук сме си за гражданска война, а не за протест. Трябва и революция на държавата ни!!!
  • 9 bg vs ua

    0 0 Отговор
    абе хора,не слушайте такива громки названия на БТВ. прочетете договори за концесии , там ясно пише 35-40 % свободно зони ( без чадъри и т.н ), и ако има тука Бургазлии нека да си вспомнят на какво прилича плажа миналата година в Бургас, а ако има Варненци нека си припомнят - кога във Варна нямоло концесия
  • 10 rebel smell

    0 0 Отговор
    Държавите които цитираш имат КАУЗА . А, тук в тази поробена територия населявана от българи , каква е каузата ???? Не разбираш ли че за 22 год. преход ни превърнаха в консуматори . Работим за заплата , и то 1 заплатаа... колкото да се наядем зада има какво да изсе..ш сутринта в тоалетната чиния . Така че изобщо не ми давай за пример тези държави , още повече , че са мюсюлмански , а , те в ПО-ГОЛЯМАТА си част от тях вървят 100 години назад в развитието си от другите !
  • 11 16 години

    2 0 Отговор
    К'ва кауза бе мен ! К'ва казуза ... ми и аз имам кауза , смей ми се ако щеш .. аз имам мечтата да управлявам тази държава според желанията на народа , нищо ,че съм на 16 години . Позволено ми е да мечтая (и съм момиче) , а също и дори да не мога да достигна до тази мечта поне променям нещо тук -чистя градинки, ходя по домове за сираци и възрастни , пиша до общини и т.н . Ще бъда ЧОВЕК на чело на тази страна . не вярвам ,че няма невъзможни неща ,но вярвам ,че всичко което е било постигнато може да бъде постигнато отново и надхвърлено ! Стига сте се самосъжалвали , в крайна сметка заминете някъде , живейте ,но просто не се отричайте от самосъзнанието си н българи . Това което аз виждам напоследък е ,че много хора слагат трибагреници , подържат градинките си , усмихнати са , добре облечени . Може да не сме супер развити ,но определено има свобода (до някъде) и нешо уникално в това да си българин и балканец ... Аз съм гражданин , това е моето мнение ,но се съгласявам и с другите :) Относно революцията , да ,но да не бъде кървава (смърт) . Абе колко му е , влезте в ш...ния парламент и ги пребиите ! еее , колко му е !Айде успех и горе главата , все повече млади хора се обединяваме и правим добро !
  • 12 27 години (м)

    0 0 Отговор
    Много ми хареса коментара на "16 години"!!! Само така - надъхваш с позитивизъм! Радва ме факта, че мислиш по този начин! Да, нещата не са лесни, особено тук в България. Но и именно тук е застъпена идеята - човек да се преборва с трудностите и да прави нещата по-лесни и хубави! :)