Отидете към основна версия

4 437 11

Светът е изправен пред нова дългова криза

  • бан-
  • икономика-
  • дълг

Инфлацията в България се увеличава

Светът е изправен пред нова дългова криза. Това се посочва в годишния доклад на БАН.

Само за последните десет години дългът в глобален мащаб се е увеличил неимоверно много - над 200% от глобалния БВП. Възможно е това да доведе до нова дългова криза със сериозни последици.

Очаква се американската и някои от европейските икономики да навлязат в рецесия, което ще окаже влияние върху международната търговия.

Икономическият растеж на България се забавя. Той е съпроводен и с увеличение на инфлацията. Това са основните данни от Годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на националната икономика през 2018 година. Данните представи ръководителят на проекта доц. Виктор Йоцов на пресконференция в БТА.

44 години ще са необходими на България, за да достигне средните за Европа темпове на развитие, акцентира Йоцов. Макроикономическата прогноза на Института е, че и през тази година икономическият растеж няма да се повиши. Може да се възстанови през 2020 година. Експертите очакват леко повишаване на износа.

Технологичните промени не водят до по-висок икономически растеж, показват данните от доклада. Това се обяснява със спада в инвестициите и намаляването на техния дял от БВП на страната.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини