Отидете към основна версия

12 411 13

"Креди суис" и "Дойче банк" влошиха оценките за БВП на Китай

  • китай-
  • икономика-
  • бвп

Икономистите от "Креди суис груп" и "Дойче банк" влошиха оценките за растежа на китайския Брутен вътрешен продукт (БВП) през 2012 година заради слабия износ и намаляването на притока на инвестиции в Китай.

"Креди суис" преразгледа прогнозата си в посока надолу до 7,7% от очакваните по-рано 8%. "Дойче банк" съответно я намали до 7,9% от 8,2%, съобщава агенция "Блумбърг". Така и двете банки очакват най-ниските темпове на икономически растеж в Поднебесната от 1999 година насам.

Печалбите на китайските компании се свиват, страната е заплашена от дефлация, което ще доведе до продължителен нисък икономически растеж, смята икономистът от "Креди суис" Тао Дун. Според него властите в Пекин трябва да се откажат от монопола върху банковите услуги и енергетиката, за да "осигурят растеж на производителността в Китай и възстановяване на неговата икономическа мощ".

"Дойче банк" очаква забавяне на промишленото производство в страната до 9% или по-малко на годишна база през юни, което ще бъде най-ниският показател за годината. Тъй като на индустриалното производство се падат около 40% от китайската икономика, отслабването в тази сфера ще се отрази изключително негативно на данните за БВП на Китай.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини