Отидете към основна версия

2 411 11

Пенсионните фондове носят до 8% доходност

  • доходност-
  • пенсионни фондове-
  • пенсии

Най-добре представилият се УПФ има 36 пъти по-висока доходност от лихвите по влоговете

Снимка: БГНЕС

Доходност до 8,2% носят частните универсални пенсионни фондове, в които се осигуряват задължително всички работещи, показват изчисления на вестник "Труд" на база данните на Комисията за финансов надзор. Годишната доходност на различните универсални пенсионни фондове (УПФ) варира между 1,99% и 8,28% към 22 ноември.

Но дори и най-ниската постигната доходност е над 8 пъти по-висока от лихвите по левовите едногодишни банкови депозити на граждани, които според данните на БНБ са около 0,23%.

Най-добре представилият се УПФ има 36 пъти по-висока доходност от лихвите по влоговете. Оказва се, че през последните 12 месеца парите на осигурените в УПФ са нараснали с доста бързи темпове.

Представянето на пенсионните фондове зависи от състоянието на международните капиталови пазари тъй като различните фондове инвестират в акции между 19% и 50% от натрупаните в тях средства. Тези пари са вложени в акции от най-големите компании в света. Най-голям дял от средствата на съществуващите в страната УПФ са вложени в държавни ценни книжа (ДЦК) - между 16% и 71 % от управляваните от различните фондове средства. Но заради отрицателните лихви на Европейската централна банка доходността на тези ДЦК е минимална. Заради спада на основните индекси на повечето фондови борси по света през 2018 г. почти всички УПФ-та имат отрицателна доходност, която достигна до -6,39%. А само един имаше положителна доходност от 0,07%. Сега обаче ситуацията коренно се е променила и резултатите им са отлични.

За дълъг период от време, например за 5 години, доходността на различните УПФ-та е между 10% и 25%.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини