25 Ноември, 2019 23:30 2 389 11

Пенсионните фондове носят до 8% доходност

  • доходност-
  • пенсионни фондове-
  • пенсии

Най-добре представилият се УПФ има 36 пъти по-висока доходност от лихвите по влоговете

Пенсионните фондове носят до 8% доходност - 1
Снимка: БГНЕС

Доходност до 8,2% носят частните универсални пенсионни фондове, в които се осигуряват задължително всички работещи, показват изчисления на вестник "Труд" на база данните на Комисията за финансов надзор. Годишната доходност на различните универсални пенсионни фондове (УПФ) варира между 1,99% и 8,28% към 22 ноември.

Но дори и най-ниската постигната доходност е над 8 пъти по-висока от лихвите по левовите едногодишни банкови депозити на граждани, които според данните на БНБ са около 0,23%.

Най-добре представилият се УПФ има 36 пъти по-висока доходност от лихвите по влоговете. Оказва се, че през последните 12 месеца парите на осигурените в УПФ са нараснали с доста бързи темпове.

Представянето на пенсионните фондове зависи от състоянието на международните капиталови пазари тъй като различните фондове инвестират в акции между 19% и 50% от натрупаните в тях средства. Тези пари са вложени в акции от най-големите компании в света. Най-голям дял от средствата на съществуващите в страната УПФ са вложени в държавни ценни книжа (ДЦК) - между 16% и 71 % от управляваните от различните фондове средства. Но заради отрицателните лихви на Европейската централна банка доходността на тези ДЦК е минимална. Заради спада на основните индекси на повечето фондови борси по света през 2018 г. почти всички УПФ-та имат отрицателна доходност, която достигна до -6,39%. А само един имаше положителна доходност от 0,07%. Сега обаче ситуацията коренно се е променила и резултатите им са отлични.

За дълъг период от време, например за 5 години, доходността на различните УПФ-та е между 10% и 25%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    22 1 Отговор
    Не знам как ги смятате тези проценти, ама моите пари в този фонд намаляват. То вярно, че от доста години не внасям нищо в тях, но внесените са все по-малко. Така, че не лъжете хората!

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Мордор

    14 1 Отговор
    Луд смях в залата!
  • 3 Хишник

    21 0 Отговор
    Есинствено администрацията на УПФ има доходи!
  • 4 да,бе

    14 1 Отговор
    8% доходност, и 108% вътре!На тия балкански номера има ли още кой да се връзва!????
  • 5 Доходността е 8% бруто,

    16 0 Отговор
    Като махнеш разходите за дебееелата администрация, остава голяма “разходност”!
  • 6 Враца Баце

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Тези УПФ-та са едно голямо КТБ.
  • 7 Миризлив пор

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Нормално е да намаляват, просто статията е тип "банка Слепия Джо дава кредит с отрицателна лихва" отиваш, гледаш навсякъде лихва -1%, подписваш ама някъде по надолу пише "Такси 15 %" та накрая колко ти е лихвата? Със фондовете е същото, дерат с относително големите такси спрямо вноската и се хвалят с мижав процент доходност.
  • 8 Факт

    2 0 Отговор
    А защо тогава пенсийте от ной са по-високи!?
  • 9 Приятел

    2 2 Отговор
    Който смята, че от НОИ ще получи повече пари, да се беше прехврърлил. Частните фондове не са задължителни. Интересно обаче как всички все пак си запазиха опцията за втора пенсия.
  • 10 Пежо

    2 0 Отговор
    Това е напълно вярно-0,3% годишно е ДО 8%.Също и джуджетата на Снежанка са високи до 2,5 метра-например 0,7...А,ако някой мислеше за хората,пенсионните дружества щяха да са на процент от реализиран доход,а не,на процент от "управляваните" пари...
  • 11 незнайко

    1 0 Отговор
    ЧЕСТИТА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ !!!