Last news in Fakti

2 Юли, 2023 12:33 1 332 12

Увеличението на пенсиите е хармонизирано с индекса на потребителските цени

  • иванка шалапатова-
  • пенсии-
  • индексация

Шалапатова: Това са средства, заложени в проектобюджета до края на годината, който трябва да се гласува от Народното събрание

Увеличението на пенсиите е хармонизирано с индекса на потребителските цени - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличението на пенсиите с 12% е хармонизирано с индекса на потребителските цени, който по данни на Националния статистически институт е 11%. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в ефира на Нова телевизия. “Увеличението на пенсиите с 12% е факт. Това са средства, заложени в проектобюджета до края на годината, който трябва да се гласува от Народното събрание”, уточни тя.

По думите ѝ над два милиона души са хората у нас, които очакват финансова подкрепа от държавата под формата на помощи и пенсии.

„Добра тенденция е и увеличението на минималната работна заплата, която в момента тя вече е 780 лв. От следващата година, с решение на Народното събрание, размерът на минималната работна заплата ще се определя като 50% от средната работна брутна заплата“, обясни министър Шалапатова.

„Доходната политика все още е длъжник на много българи. Хората очакват по-адекватно обезщетение за повишаването на цените. Вече е време минималната работна заплата да бъде коригирана след консенсус на социалните партньори. Още от първите дни след моето назначаване аз заявих на работодателските организации и на синдикалните, че сериозно разчитам на конструктивен социален диалог“, допълни още тя.

Като положителна тенденция Иванка Шалапатова определи и обвързването на социалните помощи с линията на бедността у нас.

„Това е добра новина. Знаем, че линията на бедност е 504 лева. От средата на годината, с пари, осигурени в бюджета, се увеличиха редица помощи“, припомни тя. Като пример социалните министър посочи еднократната помощ при кризисна ситуация в едно домакинство, която нарасна от 375 лева на възможен максимум от 1512 лева.

Шалапатова увери, че всички домакинства, пострадали от наводненията в Северозападна България, получават необходимата подкрепа от държавата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    16 3 Отговор
    Ма разбира се! Повечето пенсионери са Под прага на Бедност, докато тия никога не имали връзка с Реалността. Бюджета на кокорестия означава Официален Фалит през Зимата. Когато започнат Гладните бунтове, може и останките от народец да се Събуди.
  • 2 въпрос

    21 0 Отговор
    Защо в Австрия и други страни от ЕС държавата изплаща на всяко домакинство обезщетение за високите цени на тока, при това без да заявяваш необходимост от тази помощ и да те унижават като висиш по опашки и се молиш като просяк? Нали уж сме европейски граждани, защо тогава някои са по-европейски от нас? Очевидно е, че доходите на 90% от българите не могат да покрият непрекъснато нарастващите разходи за ток, вода, парно, храна, лекарства, а това генерира огромно социално напрежение, което рано или късно ще изригне и ще помете властта. Ако не морал и съвест, поне инстинкт за самосъхранение трябва да имат.
  • 3 Калпазанин

    16 1 Отговор
    Сериозно, тази която го казва направо се гаври с тях като и гледам прическата и грима само струват кокото една мин пенсия. Да ви @@@@м аз на експертите
  • 4 шпеколапова

    11 1 Отговор
    хармонизирано го поемам от сърце
  • 5 Павел пенев

    14 2 Отговор
    Да знаете че тази е от софийския прайд. Тази година изтърва парада заради наводнението в Монтана и Враца.

    Коментиран от #8

  • 6 ХАХАХА

    13 0 Отговор
    Сериозно ли е хармонизиране с индекса на пот.ебителските цени? С увеличаването на цената на тока и парното ли е са синхронизирани ,ама наистина. Значи увеличение на тока 4 %, а цените на храните ще си стоят на същото ниво? Абе глупаците ги убиха през прехода без край.
  • 7 Нагла лъжкиня като всички от ПП и ДБ

    17 0 Отговор
    Смотаната я си провери сметките колко е инфлацията, защо вдигате пенсиите от средата на годината т.е крадете едни 6 месеца от хората, защо част от пенсиите бяха под линията на бедност и до кога да ви търпим да ни крадете с инфлацията и после вие да ни лъжете как сте ни компенсирали? Да те няма пропаднала крадла и лъжкиня!
  • 8 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Тази се прегръщаше и целуваше с джендърите пред кино Одеон.Стари дружки.
  • 9 Делю Хайдутин

    9 0 Отговор
    Иванка ШаЛапаТова
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Исус Зарев

    1 0 Отговор
    Госпожо министър, а ЛГБТ парад няма ли да имаме повече тази година? Знаем, че подкрепяте хората с различна сексуална ориентация, но на моменти сякаш не го показвате в достатъчна степен.
  • 12 Българин

    0 0 Отговор
    Да беше казала нещо и заплатите.