Отидете към основна версия

3 272 2

Производители на слънчева енергия съдят държавата

  • веи-
  • фотоволтаици-
  • мрбб-
  • ток-
  • дкевр

Някои инвеститори ще тръгнат по съдебен път да си търсят правата, защото че има нарушени процедури за присъединяване към енергийната мрежа. Това заяви в ефира на България он ер Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация (БФА). В момента няма възможност за развитие на нови проекти, тарифата е много ниска, а отношението към тези инвестиции е много негативно, допълни той, като прогнозира, че поне още една година няма да има нови проекти, а ако има те ща са за много малки инсталации.

По-късно БФА даде пресконференция, за да обясни дали фотоволтаичните централи са причината за поскъпването на тока не с 10%, а с 13%, както обясни ДКЕВР.

Според БФА на база на определените от ДКЕВР цени на електричеството, през текущия регулаторен период (юли 2012 – юни 2013г.) крайните потребители ще заплатят значително повече пари за добавка „зелена енергия“, отколкото реално ще получат производителите на електричество от ВЕИ.

Газдов разктирикува непоследователната политика на две поредни правителства относно Закона за ВЕИ, който постоянно бива променян от 2008 г. насам. Преминаващ от една в друга крайност, този закон привлече огромен инвестиционен интерес, но едва във втората половина на 2011 г. се стигна до сериозен ръст в изграждането на фотоволтаични централи. Въпреки това, според Газдов, не е сериозно твърдението, че има 12000 МВт договорени мощности за присъединяване, а става въпрос просто за запитвания.

Една малка част от тези запитвания са довели до договори за присъединяване, но за жалост и до днес няма обективна и публично достъпна информация колко точно са тези договори. Въпреки това с аргумента за „претоварване на мрежата“ ГЕРБ реално стопира достъпа на нови проекти до преносната и разпределителната мрежа след май 2011 г. Поради тази причина Европейската комисия (ЕК) разследва България за нарушаване на Европейското законодателство и Газдов очаква да се стигне до поредна наказателна процедура срещу държавата.

Във връзка с проверките на МРРБ за законосъобразността на част от фотоволтаичните обекти, Никола Газдов посочи още, че БФА подкрепя спазването на законите и всяка институция, която съблюдава тяхното прилагане. Но БФА се обявява срещу административния произвол. Според Газдов, държавата не си прави услуга, насърчавайки административен тормоз там, където инвеститорите не са направили административни нарушения.

Тъй като десетки компании се очертава да пшретърпят сериозни имуществени вреди заради ДНСК и МРРБ, Газдов очаква, че отделните инвеститори ще започнат съдебни дела срещу българската държава. Председателят на БФА допълни, че никой инвеститор или банка няма да подкрепи проекти в държава, в която държавната администрация умишлено възпрепятства реализацията на инвестиционни проекти.
Ако наистина има повече от 600 MWp изградени фотоволтаични паркове, това означава, че и в тях са инвестирани между 1.5 и 2 милиарда лева. Това подчертава сериозната роля на инвестициите в соларни системи за Българската ползите за българското общество, под формата на над 5000 работни места, данъци, осигуровки, такси и т.н. Това развитие е поставено на карта, тъй като ограниченията в сектора правят всякакви нови инвестиции практически невъзможни.

Марияна Янева от БГВЕА допълни: „Вероятно няма да има нови вятърни проекти в България тъй като условията не са рентабилни. Цената за изкупуване на вятърна енергия е 148 лв. за МВч, което е два пъти по-малко от определените 316 лв. за МВч от ТЕЦ „София“, но няма инвестиционна сигурност. Единствените реализирани напоследък вятърни проекти са започнати преди 7 години. Няма начин при законовите промени, въведени миналата година и потвърдени през тази, вятърната енергия в България да продължи да се развива – няма да има нови проекти и инвеститорите се оттеглят от българския пазар.“ Според Газдов, ситуацията във фотоволтаичния сектор в момента е идентична.

Заради отменените от МРРБ разрешения за ползване на фотоволтаични централи, десетки проекти ще бъдат въведени в експлоатация след 01.07.2012 г. и ще получават на двойно по-ниска тарифа от тази, която ДКЕВР е пресметнал, за да стигне до 13% увеличение в цената на тока. По предварителни данни е възможно до 70 милиона лева от сметките на потребителите, изобщо да не бъдат разплатени към производителите на ток от слънцето, а да останат в НЕК.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини