Last news in Fakti

5 Юли, 2012 10:18 1 449 14

Симеон Дянков: За тока питайте Тройната коалиция

  • симеон дянков-
  • ток-
  • облигации

През 2008 г. правителството на Тройната коалиция е подписала договори със срок от 25 години за изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Тя обаче е 20 пъти по-скъпа от тази, която произвежда АЕЦ „Козлодуй". Това заяви в ефира на „Здравей, България" по Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков.

Той цитира извадка от стенограма от заседание на Народното събрание от октомври 2008 г., когато е решено да се плаща солено за зелена енергия. Независимият депутат Минчо Христов се опитал да разубеди тогавашните управляващи, като им обяснява, че цената на слънчевата енергия е 0.70 лева на киловат, а на тази от атомната централа в Козлодуй – 0.04 лева.

Въпреки това обаче, представителите на Тройната коалиция удължават вече сключените по онова време договори за получаване на енергия от възобновяеми източници от 12 на 25 години.

„Затова ще плащаме по-скъп ток до 2033 г.", обобщи Дянков.

Финансовият министър изрази задоволството си от сключената сделка за дълга, при която България успешно пласира облигации за 950 млн. евро при изгодната лихва от 4.25%.

„На годишна база ще плащаме с 62 млн. лева по-малко", каза Дянков.

Той обясни, че изгодното споразумение ще се отрази положително на потребителите, теглили кредити от банки, но това щяло да се случи след два – три месеца.

„България покрива всички количествени критерии за влизане в Еврозона", категоричен бе Дянков.

Той обясни, че само нашата страна, Швеция и Дания отговарят напълно на изискванията за дълг, дефицит, инфлация и дългосрочен лихвен процент.

„България е една от двете държави в ЕС с най-нисък дефицит, заедно с Швеция", подчерта Дянков. И допълни, че единствената причина Европейската централна банка да твърди, че не сме готови за Еврозоната, е фактът, че отказваме да влезем в чакалнята ERM 2.

„Трябваха ми точно три години, за да изляза на балансиран бюджет", заяви още финансист номер 1, като отбеляза, че на днешния ден се навършват точно три години, откакто ГЕРБ спечели парламентарните избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Това с тройната коалиция се изтърка! Вие сте виновни за цената на тока! не се прави на много хитър, какъвто не си!
  • 2 tod

    0 0 Отговор
    Нали ви избрахме да отидем към по добро.Същата манджа сте и вие.
  • 3 Bobi

    0 0 Отговор
    Дянков се старае. Чудя се само, защо след като толкова много хора симпатизират на Бойко, скачат против Дянков? Та нали именно Бойко го е избирал и назначавал.

    Не симпатизирам на никоя партия. Но моето лично мнение, а и фактите го показват, е че човека Дянков си върши добре работата в много от икономическите аспекти.

    Някой неща обаче не зависят само и единствено от него. В този случай конкретно, тъпото е, че държавата поради една или груга грешка или интереси, отново набива "големия" на хората и то за толкова дълъг период от време... Засегнати ще са всички - от обикновените работници и граждани до бизнеса, както и цените на стоките и услугите.
  • 4 Човек

    0 0 Отговор
    Г-н Мянков,а тебе за какво да те питаме,че да ти е по-лесна,а!!!???Най-вероятно,да те питаме,кога цъфтят кокичетата,или минзухарите,или как се доят и колят кравите,а!!!???Това ли да те питаме!!!???
  • 5 българин

    0 0 Отговор
    Много си нагъл- самохвалецо Дянков.Време е тоя народ да спре да ви вярва на евтини лъжи и оправдания на ГЕРБ.Колко голям успех имало с емитираните облигаций.Това са ЗАЕМИ ГЛУПАЦИ КОЙТО СЕ ВРЪЩАТ С ЛИХВИ ОТ НАРОДА. КЪДЕ Е РЕЗЕРВА НА ДЪРЖАВАТА КОЙТО ОТКРАДНАХТЕ С ЛЕКА РЪКА ЗА 3 ГОДИНИ 7млрд. лева .
    ХОРА НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА СИ ВЪРНЕМ ОТКРАДНАТОТО.
    ГЕРБ СЪЗДАВА НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ ХОРАТА С ЦЕЛ ПО ЛЕСНО ДА НИ ТЪПЧЕ.
  • 6 Бай Бисан

    0 0 Отговор
    А за ниските заплати и стандарта на живот Папата ли е виновен.
  • 7 ГЕЙбери 'айдуци

    0 0 Отговор
    ..........цената на слънчевата енергия е 0.70 лева на киловат, а на тази от атомната централа в Козлодуй – 0.04 лева.......

    А сега който може да смята да го направи.Съберете производството на ел. енергия от Козлодуй с това на ВЕИ и го разделете за да видите какъв смешник е Дянков и какви глупости говори.Успех.
  • 8 За Лъжеца Дянков

    0 0 Отговор
    А тук има нещо доста по-различно.
    http://fakti.bg/biznes/42978-gerb-chrez-vei-finansira-nek
  • 9 kiko

    0 0 Отговор
    xorata nqma kvo da qdat doi govori 4e sme bili mnogo dobre negolie sram be dano ima gospod da gi nakaje tia izqdnici nese naqdoxa ve4e
  • 10 три

    0 0 Отговор
    Смешник та три години ти що спа и твоя вожд та се се оправдавате с коалиции На вас май и султана ви е виновен. И комунистите в най смелите си мечти не са си представяли че ще монополизирате така държавата. Ето това е вашта болка и грешка. Шут на избори на народа или обратно. ха сега пазнай.
  • 11 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Просто не ми се мисли какъв халцук ще гони Симеон Дянков след като престане да бъде министър на финансите :)
  • 12 аааааааа

    0 0 Отговор
    Според мен Българина е свикнал да минава по тънкото и никой да не го закача когато не си плаща данъците или си прави някоя тънка далаверка или си бачка някаква скатана работа а да получава добра заплата, а по коментари от познати вече им се налага да си плащат и да бачкат колко жалко нали.
    ПРАВИ СТЕ ДАВАЙ ДА ГИ СМЕНЯМЕ ТЕЯ
  • 13 Гошо

    0 0 Отговор
    Ами да тя днес тройната коалиция ,утре Бойко, завчера беше Георги Първанов. Обаче това че Правителството си прави онуй дет му е изгодно само на него ..... какво? ГОСПДА Парламентаристите да се научат че ТЕ не са НАРОДА а само го представляват и е редно да се допитват и съобразяват с НЕГО
  • 14 Гошо

    0 0 Отговор
    Ами ти ако можеш да крадеш, или просто вземаш достатъчно добра заплата и си живееш като Симеончо то не всички са като тебе. Не ти е известен фактът 4е в някои райони има договорено положение и не се дават заплати по големи от минималната което означава естественно че ьората живеят на ръба на мизерията.