Отидете към основна версия

48 981 138

ЕС сваля 135 лева от минималната ни заплата?

  • заплата-
  • ес-
  • доходи-
  • минимална заплата

Средната брутна месечна заплата през 2018 г. е 1135 лева, но това поставя медианната заплата за същата година на ниво от около 795 лева.

Лансираната идея на новия шеф на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за общоевропейска минимална заплата може да намали заплащането у нас.

Вместо фанфарно обявените по-високи доходи предложението за въвеждане за един и същ модел в ЕС ще закове най-ниския доход на 475 лева месечно.

От 1 януари минималната заплата е 610 лева, което у нас би довело до 135 лева по-малко заплащане, пише Монитор.

Предложението за въвеждане на общоевропейска минимална заплата съществува в три отделни форми. Първата предполага една и съща пропорция на минималното заплащане спрямо средното за всички европейски страни, независимо от нивото на икономическото и социално развитие. Такава е концепцията на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който предлага това да бъде фиксирано на 60% от медианната заплата.

Средната брутна месечна заплата през 2018 г. е 1135 лева, но това поставя медианната заплата за същата година на ниво от около 795 лева.

Следователно според предложения подход за определяне на минималните заплати в ЕС, тази в България през 2018 г. би следвало да е приблизително 475 лева. За сравнение минималната работна заплата в Дания и Италия е близо 80 на сто от медианната.

Интерпретациите по темата за ръст на доходите бяха опровергани от социалния министър Деница Сачева в парламентарната зала. „Не може да говорим, че еднаква минимална работна заплата за целия ЕС може да повиши благосъстоянието на българските граждани. Защото няма така зависимост от уравниловката, това ще намали много сериозно конкурентноспособността на Източна Европа и България няма да има само позитиви“, коментира Сачева.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 53 гласа.

Свързани новини