Отидете към основна версия

6 314 18

Откраднаха милиарди долари криптовалута

  • криптовалути-
  • биткоин-
  • кражба

Краде се основно чрез пирамиди

Най-малко 4.3 млрд. USD под формата на криптовалута са били открадната през 2019 г., съобщава изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на анализ на Chainalysis. За сравнение, през 2017-а и 2018-а, тази сума не е превишавала 3 млрд. USD. Преди 2 години най-популярният начин за крадене на криптовалута е бил преобразуването на монети, а през 2018-а - хакерски атаки.

За миналата година 90% от парите са откраднати чрез финансови пирамиди. Класическият случай на пирамида е платформата PlusToken. Там мошениците са раздавали планини от злато на хора, които са искали бързо да забогатеят чрез цифрова валута. PlusToken започва дейност през 2018 г. На практика разработчикът е малко известна китайска фирма. На ползвателите на платформата е обещаван месечен дивидент от 6% до 19% и допълнителни бонуси по преференциална програма. След като купуват криптовалута клиентите разбират, че сайтът не работи, както и че не могат да изтеглят обратно парите си.

През юни 2019 г. китайските власти са арестували 6 души по делото образувано срещу PlusToken. Прилагана е класическата схема на Понци, чрез която мошениците са успели да откраднат над 2 млрд. USD през 2018 г. и първата половина на миналата година. Жертви са предимно граждани на Китай и Южна Корея.

Наскоро над 12 000 биткоина, което е близо 117 млн. USD по текущ курс, са прехвърлени на два нови адреса. Транзакциите се свързват с финансовата пирамида PlusToken. Вицепрезидентът на китайска компания PeckShield, която работи в сферата на киберсигурността, Чиачи Ву в своя профил в социалната мрежа Twitter, посочва два адреса, които се ползват за съхранение на част от средствата, които продължават да са под контрола на PlusToken.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.

Свързани новини