Отидете към основна версия

844 4

Добрев: Няма да има шоково увеличение на цената на тока

  • ток

Намаляването сега на цените гарантира, че няма да има натиск за шоково увеличение на цените на електроенергията заради прекалено много "зелени проекти" поради това, че преференциалната цена не е калкулирана в полза на обществения интерес. Всички проекти, които са отговаряли на изискванията преди първи юли, вече са присъединени.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Аз не коментирам цените, които определя Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но се радвам, че комисията се самосезира една седмица след като бе приет Закона за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)", продължи Добрев.

"Както видяхте само преди месец и половина цените на фотоволтаиците бяха намалени с между 40 и 50%, сега отново се намаляват с 30% и така се гарантира защитата на обществения интерес. Това е изключително важно и трябваше да се направи", заяви министърът. Само по този начин ще успеем да охладим ентусиазма в този сектор, предизвикан от прекалено високите преференциални цени и прекалено високите печалби от проектите, продължи Добрев.

Според министъра коригирането на цените е в полза на обществения интерес. Тази цена е за проекти, които не са въведени в експлоатация, а увеличението с 13% е за 1-ви юли и всички проекти, които са работили до този момент, поясни Добрев. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини