Last news in Fakti

10 Юли, 2012 12:21 1 141 4

Семерджиев: Преференциалните цени са причина за увеличението на тока

  • ангел семерджиев-
  • ток-
  • дкевр

 

Основна причина за повишаването на цените на енергията са наложените по законов път преференциални цени. Тази информация трябва да помогне на депутатите да осъзнаят какви са последствията от решенията им.

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той отново цитира данните на ДКЕВР във връзка с повишаването на цената на електричеството с 13%, според които данни 7% се дължат на добавките за зелена енергия, а едва 1% е в резултат от сключени дългосрочни договори. Ние формираме цените по обективни данни на принципа, че приходите трябва да покриват разходите. Единствената ни политика е да ограничаваме всички признати разходи на дружествата, за да не станат те причина за повишаването на цените на енергията, заяви председателят на ДКЕВР.

Според Семерджиев няма капацитет за нова фотоволтаична енергия, тъй като след промените в закона, максималната мощност е намалена от 12 000 на 4 000 мегавата, квота, която е достигната след подписването на предварителни договори. Семерджиев отправи и критики към EVN заради грешки в изчисленията, които не са отчели включени допълнителни над 200 мегавата от въпросния източник на електричество.

Дерогацията на квоти за закупуване на емисии въглероден диоксид не е завършен процес, но има положителен отговор на нашите искания, продължи председателят на ДКЕВР. Тъй като много от нашите централи са стари, необходимостта от закупуването на квоти ще ги постави в много неизгодно пазарно положение, разясни Семерджиев.

ДКЕВР прогнозират, че до края на годината ще има капацитет от 1400 мегавата енергия от ВЕИ при инсталирани до момента 600 мегавата. По-конкретна информация трябва да има в регистрите на НЕК, допълни Семерджиев.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    "7% се дължат на добавките за зелена енергия, а едва 1% е в резултат от сключени дългосрочни договори"; ДОБРЕ ДЕ, ДО ТУК 8% А ОСТАЛИТЕ НА КАКВИ СЕ ДУЛЖАТ...................................ПЕЧАЛБА.....
  • 2 Безработен овчар

    0 0 Отговор
    Причината са рушветите които получавате.
  • 3 балама

    0 0 Отговор
    а тези които са построили централите си по проекти за развитие на селски райони и и са им излезнали скъпичко с пари от кредити кой ще им плаща сега разликата между доходноста и лихвите по кредитите а тези централи са малки по 30 до 80 киловата и не натоварват сметките на други а подобряват качеството на тока в населените места какво правиме с тях и с новите цени.АМИ ПОЛИТИЦИТЕ РЕШИХА -УБИВАМЕ ГИ И ИМ СЛАГАМЕ ЕДНО ВЪЖЕ НА ВРАТА защото не са си платили на нас и не перат нашите пари с големите мегаватови централи
  • 4 начко

    0 0 Отговор
    прав си.трябваше да има разделение не да се убива желанието за инвестиции в такива места щото то там като нямаш пътища нормален ток ,водоснабдяване културен живот,работа ,образовоние мисля, че дори трябва да се субсидират хората които живеят там и там да си стоят а не да идват в софия.неискаме селяни в софия тогава ще си плащаме да си стоят на село