Отидете към основна версия

12 333 51

Българинът още по-беден

  • покупателна способност-
  • красен станчев-
  • магазини-
  • българин-
  • коронавирус

Красен Станчев: Покупателната способност ще намалее

Ще има намаление на покупателната способност, защото около 7% от дохода няма да бъде произведен. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По думите му тепърва предстои да видим, какво ще се случи с отварянето на другите икономики и тяхното въздействие върху България, но България има доста голяма зависимост от износ. Износът на България за последните години е между 35 и 38% от БВП, посочи доц. Красен Станчев.

„Няма да бъдат произведени някъде около 7 млрд. лева доход. Много е вероятно новата безработица да бъде някъде около 155-160 хиляди, което е нетривиално, връщаме се в ситуацията от глобалната рецесия през 2009 г. Ясно е също, че ако ситуацията се запази такава, каквато е, само поради това, че някакви хора практически не работят, дефицитът в бюджета ще бъде около 2,6 милиарда, което е 2% от БВП“, допълни той.
Правителството харчи на ден около 110-120 милиона, каза още доц. Красен Станчев.

„В България обаче нетипични разходи не се режат, т.е. нямаме подобряване на системата на управление. Данъчната система е добре, но системата за управление на разходите на правителството и то по традиция в последните 10 години, не е толкова добра. И вместо да се използва ситуацията с пандемията, за да се подобри, това не се случва. Напротив, правят се неразумни разходи“, уточни доц. Красен Станчев.
Според него обедняването ще засегне една трета от семействата в България, но няма да бъде толкова драстично, колкото бе 1996-1997 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.

Свързани новини