Отидете към основна версия

2 441 9

Немските търговци на дребно са изправени пред най-тежкия срив след ВСВ

  • германия-
  • търговия на дребно-
  • спад

Коронавирусната криза ще засегне сектора за търговия дребно в Германия за години напред

Снимка: Shutterstock

Германските търговци на дребно на нехранителни стоки ще отбележат спад на продажбите от около 22% през тази година, ако няма втора вълна от коронавирусни инфекции, което би довело сектора до най-тежкия срив след Втората световна война. Това заяви в сряда немската асоциация на търговците на дребно HDE, предаде Reuters.

Включвайки храните, ритейл продажбите ще отбележат спад от 4% спрямо предходната година. Това показва разминаващите се приходи между хранителни магазини, които останаха отворени по време на повече от петседмична карантина и нехранителни търговци на дребно, които временно бяха принудени да затворят.

Пандемията драстично промени потребителските навици, тъй като мнозина, които се страхуват от заразата, предпочитат да пазаруват онлайн, отколкото да посещават физически магазини.

HDE заяви, че през март, април и май средната сума, която купувачите са похарчили при посещение на стационарни търговци на дребно е спаднала с 10%, докато при онлайн пазаруването тя се е повишила с 20%.

Това е особено проблематично за малките ритейлъри, които често нямат нужната технология, за да продават през интернет, обясняват от асоциацията.

„Коронавирусната криза ще засегне сектора за търговия дребно за години напред. Много потребители са променили навиците си за пазаруване и ритейлърите трябва да се адаптират към това“, заяви председателят на HDE Щефан Гент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини