Отидете към основна версия

10 456 24

България с уникална икономическа възможност

  • аюб кара-
  • световен център за мир-
  • софия

В София беше открит Световен център за мир

София ще свръзва държавите от Балканския регион и Европа с тези от Близкия изток. Това става възможно след като на 21 септември в столицата беше открит Световен център за мир. Специално за церемонията, както и за да участва в дните на "Пловдив на гости в София", у нас пристигна Аюб Кара - председател на Световен център за мир, създаден от администрацията на Доналд Тръмп. "През 2010 г. заложих на картата на мира и след толкова години сега вече има мир с две държави от Персийския залив. На път са още много държави. България и Европа ще имат огромна полза от тези мирни отношения и назначавам Зорница Атанасова като представител за региона и Европа на Световния център за мир. Всякакви стоки, от които имат нужда страните от Персийският залив, ще могат да бъдат доставени през България и Европа и обратно. Всичко това ще се реализира през центъра. Има стоки, които ги има тук, а ги няма в региона на Персийския залив и обратно. Трябва да преценим какво да направим, за да може със средствата на икономиката да спрем екстремизма и да създадем по-добър живот за всички", каза Н.Пр. Кара.

В момента въздушните пътища над Сирия, Ливан и Ирак са затворени от ЕС в посока персийските държави. Възможно е преминаването по един много тесен коридор, който по една случайност минава над свещената земя, точно над Израел. "И целта е от тук - София, стоките да могат да се събират и да излизат посока Турция, пристанище Хайфа, през Йордания и да продължават към страните от Персийския залив", допълни още архитектът на мирната инициатива между Израел и Обединените арабски емирства.

Пътят от Балканите до Саудитска арабия по този коридор е 3 дни, а всеки друг коридор, ако се използват кораби, е минимум 3 седмици. В случая има възможност превозите да се осъществяват с камиони. "Говорихме с министъра на икономиката чрез въздушен транспорт да се осигурява този коридор за стоки между Балканите и страните от Персийския залив. Това няма да е еднопосочно - контейнер, който носи стока от Европа ще се връща също пълен със стока", каза Кара и допълни: "Ще инициираме през България да се организират различни възможности за износ. Ще организираме и делегация с израелски бизнесмени, за да може да дадем всички контакти, които имаме със страните от Персийския залив.

Интересите, които ще заместят омразата и агресията, ще създадат новите отношения в света. Всяка идея, която имате свързана с износ на продукт, идея в областта на високите технологии, стартъп компании и технологии, които биха представлявали интерес за партньори в Персийския залив, ще минават през центъра. Ние ще намерим подходящи партньори за създаване на необходимите връзки", категоричен е Кара.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини