Отидете към основна версия

2 377 35

Екатерина Захариева: Ще се снабдяваме с газ от целия свят

  • балкански поток-
  • екатерина захариева-
  • газ-
  • газопровод-
  • синьо гориво

„Балкански поток“ е български проект, който се изпълнява по европейските правила

Снимка: Фейсбук

„Балкански поток“ е български проект, който се изпълнява по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат възможност на българските домакинства и на тези от целия регион, включително унгарските, да се снабдяват с газ от целия свят”, посочи първият ни дипломат.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и унгарският ѝ колега - министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто, отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство в Будапеща.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред, включително енергетиката, миграцията и европейската интеграция на Западните Балкани.
Екатерина Захариева е на официално посещение в Будапеща по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

За Унгария е изключително важно изграждането на газовия хъб “Балкан” и „Балкански поток“, включително интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис“, изтъкна от своя страна и министър Сиярто.

“Искаме диверсификация, а България ще ни осигури това през своя територия “, уточни унгарският външен министър.

Всички енергийни проекти у нас се изграждат стриктно по европейските правила и нямат никакво забавяне, подчерта вицепремиерът Екатерина Захариева.

Тя отбеляза колко е било важно осигуряването на “зелен коридор” за българските граждани и за бизнеса в началото на първата вълна от коронавируса, когато европейските сухопътни граници бяха внезапно затворени.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини