Отидете към основна версия

2 675 6

Проблемен модел самолет отново ще лети през март

  • boeing 737 max-
  • оае-
  • март-
  • самолет-
  • летене-
  • разрешение

Авиокомпаниите в ОАЕ отново ще експлоатират самолетите Boeing 737 MAX

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще се опитат да премахнат забраната за експлоатиране на Boeing 737 MAX през март 2021 г. Очаква се Flydubai да бъде основният бенефициент на това решение. Страната ще отвори въздушното си пространство за експлоатация на този тип самолети след близо 2-годишна забрана, влязла в сила на 13 март 2019 г. Самолетите 737 MAX бяха спрени от експлоатация след две смъртоносни катастрофи в Индонезия и Етиопия.

„Техническият комитет работи по оценка на допълнителните изисквания, споменати в последната версия на директивата, издадена от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Оценката ще бъде готова до две седмици, след което ще бъде издадено решение за безопасност, което ще посочи кога този модел самолети ще могат отново да летят“, казва генералният директор на GCAA Саиф Ал Сувайди.

Ал Сувайди подчерта, че за да може 737 MAX да лети във въздушното пространство на ОАЕ, трябва да бъдат въведени всички модификации за сигурност, включително на системата MCAS и процедурите за обучение на пилоти.

Flydubai разполага с 11 броя Boeing 737 MAX 8 и 3 самолета Boeing 737 MAX 9. През ноември 2017 г. в Дубай Airshow Flydubai подписа договор с Boeing, за поръчка на 175 машини MAX 8, MAX 9 и 50 броя 737 MAX 10s и с права за закупуване на още 50 броя MAX.

На 18 ноември 2020 г. Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ първа ресертифицира Boeing 737 MAX. EASA, Transport Canada (TC), Бразилската национална агенция за гражданска авиация (ANAC), Британската служба за гражданска авиация (CAA) също са сертифицирали отново Boeing 737 MAX, което му позволява да възобнови полети.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини