Отидете към основна версия

1 344 6

И Албания ни би по свобода на икономиката

  • свобода-
  • икономика

България е на 60 място в класацията от 177 страни на Heritage Foundation за най-свободна икономика.

Пред нас в групата е Румъния с 65.1 точки, Албания с 65,2 точки, Полша с 66 точки, Латвия с 66.5, Унгария с 67.3 и Македония с 68.2.

Единственото утешение е, че кризата в Гърция е смъкнала страната на 117 място, а Турция е на 69 място. Третата по-големина икономика в ЕС - Италия е на 83 място. В същото време Испания е на 46 позиция, а Кипър е на 41 място.

България е на 29-о място сред 43 страни в Европа с 65 точки. Последна е в групата страни, чиито икономики са оценени като "умерено свободни". Рейтингът на страната е над средния за света, но под средния за Еврозоната.

Според Heritage Foundation родината ни отбелязва лек напредък в икономиката. Фондацията отбелязва, че нашият бюджетен дефицит е сред най-ниските в региона, като плюс се отчита и 10-процентният плосък данък.

Пазарът е отворен и стимулира търговията и инвестициите, се посочва още в класацията.

„Корупцията, която е широкоразпространена, остава причина за притеснение”, посочва обаче Heritage Foundation.

Съдебната система не защитава ефективно правото на собственост и непоследователното прилагане на законовите разпоредби обезсърчават частните инвеститори. Създадената от правителството през 2011 г. агенция за борба с корупцията БОРКОР все още не работи. 

Корупцията по ''високите етажи'' и организираната престъпност все още са заплаха за сигурността на границите, се отбелязва в доклада. В документа се припомня, че България е член на ЕС от 2007 г., но все още не е член на Шенгенското пространство.  

Традиционно за 19 поредна година Хонконг оглавява класацията за най-свободна икономика в света. Следват я Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Дания и САЩ, които се класират на 10 място.

В класацията не са включени Афганистан, Ирак, Косово, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Лихтенщайн.

Рейтингът се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, както и факторът корупция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини