Last news in Fakti

10 Януари, 2013 09:58 1 335 6

И Албания ни би по свобода на икономиката

  • свобода-
  • икономика

България е на 60 място в класацията от 177 страни на Heritage Foundation за най-свободна икономика.

Пред нас в групата е Румъния с 65.1 точки, Албания с 65,2 точки, Полша с 66 точки, Латвия с 66.5, Унгария с 67.3 и Македония с 68.2.

Единственото утешение е, че кризата в Гърция е смъкнала страната на 117 място, а Турция е на 69 място. Третата по-големина икономика в ЕС - Италия е на 83 място. В същото време Испания е на 46 позиция, а Кипър е на 41 място.

България е на 29-о място сред 43 страни в Европа с 65 точки. Последна е в групата страни, чиито икономики са оценени като "умерено свободни". Рейтингът на страната е над средния за света, но под средния за Еврозоната.

Според Heritage Foundation родината ни отбелязва лек напредък в икономиката. Фондацията отбелязва, че нашият бюджетен дефицит е сред най-ниските в региона, като плюс се отчита и 10-процентният плосък данък.

Пазарът е отворен и стимулира търговията и инвестициите, се посочва още в класацията.

„Корупцията, която е широкоразпространена, остава причина за притеснение”, посочва обаче Heritage Foundation.

Съдебната система не защитава ефективно правото на собственост и непоследователното прилагане на законовите разпоредби обезсърчават частните инвеститори. Създадената от правителството през 2011 г. агенция за борба с корупцията БОРКОР все още не работи. 

Корупцията по ''високите етажи'' и организираната престъпност все още са заплаха за сигурността на границите, се отбелязва в доклада. В документа се припомня, че България е член на ЕС от 2007 г., но все още не е член на Шенгенското пространство.  

Традиционно за 19 поредна година Хонконг оглавява класацията за най-свободна икономика в света. Следват я Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Дания и САЩ, които се класират на 10 място.

В класацията не са включени Афганистан, Ирак, Косово, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Лихтенщайн.

Рейтингът се определя въз основа на оценки по десет основни категории, които взимат предвид степента на икономическата и търговска свобода, инвестиционната откритост, намесата на държавата в икономиката, както и факторът корупция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    НЯКОЙ ЗА НЕЩО ДА НЕ НИ Е БИЛ ? И ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ НЕГАТИВНА КЛАСАЦИЯ В ЕВРОПА В КОЯТО НИЕ ДА НЕ СМЕ ВОДЕЩИ ... ПЪРВЕНЦИ ???

    Коментиран от #2

  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТРОШАЧА":

    Съдебната система не защитава ефективно правото на собственост и непоследователното прилагане на законовите разпоредби обезсърчават частните инвеститори. Създадената от правителството през 2011 г. агенция за борба с корупцията БОРКОР все още не работи.

    Корупцията по ''високите етажи'' и организираната престъпност все още са заплаха за сигурността на границите, се отбелязва в доклада. В документа се припомня, че България е член на ЕС от 2007 г., но все още не е член на Шенгенското пространство. .....
  • 3 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ,,ДЕДО СТЕФЧО'' ТОВА НИЕ МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЕМЕ КОЛЕГА ! НАЛИ ВСЕ ПАК СМЕ ЧАСТ ОТ ЦЕЛОКУПНИЯ БГ НАРОД И ЗА ДОБРО (макар че от много години не знам кое точно му е доброто ?) ИЛИ ЗА ЛОШО ЖИВОТА НИ Е ЗАПОЧНАЛ А Е ВЪЗМОЖНО (много се колебая ) ДА ЗАВЪРШИ ТУК !
  • 4 реотан

    0 0 Отговор
    Скоро лафа Албански реотан ще придобие ново значение.За тези които не се досещат ще се казва Български реотан.
  • 5 Иван

    0 0 Отговор
    от 1944 година сме на дъното в Европа ,явно проблема е в управлението на БГ ,а не в народа !!!
  • 6 Кюспи

    0 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха ... болна истина