Отидете към основна версия

2 309 8

Харчим над 70% от водата за охлаждане при енергопроизводството

  • вода-
  • енергопроизводство-
  • грийнпийс

Информацията е на природозащитната организация „Грийнпийс България“

Снимка: БГНЕС

Над 70% от използваната вода в България отива за охлаждане при енергопроизводството - информацията е на природозащитната организация „Грийнпийс България“, цитирана от БНР.

Дни преди парламентарния вот еколозите поставят въпроса за бъдещето на водните ресурси на страната и настояват за конкретни решения на проблема с недостига на вода.

Еколозите настояват за ясна визия за използването на вода в енергийната система през следващите 10 години, както и за подобряване на качеството на реките в близост до въглищните централи. Меглена Антонова:

"Призоваваме особено управляващите и въобще институциите, да имат по-смели действия. Има реки в България, които са определени със статут "много лошо състояние"".

Посочват и пример за екологична катастрофа - замърсените води около ТЕЦ "Бобов дол". Десислава Микова обясни:

"Наши проби показаха нерегламентирано изпускане на огромни количества въглищна пепел. Пробите бяха взети от река Разметаница".

Седем от общо девет от най-големите въглищни централи у нас се намират в региони, критично застрашени от безводие, допълни Антонова:

"Да преосмислим този начин на производство на енергията, защото водата като източник на живот за нас няма алтернатива, докато на много от тези начини да произвеждаме енергия можем да намерим алтернативи, които са много по-икономични по отношение на използването на вода".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини