Отидете към основна версия

2 690 30

Асен Василев: Мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса

  • асен василев-
  • фирми-
  • помощ-
  • кредити

Кредитите ще се дават на нормални пазарни лихви

Снимка: БГНЕС

С тази програма мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг, на който беше представена новата Програма "Възстановяване", предаде репортер на Novini.bg.

Даваме възможност на фирмите, които са дееспособни, но са използвали голяма част от обезщетенията за пандемията, да вземат кредит и да продължат да се развиват, заяви Василев.

Рамката е въведена април месец миналата година от Европейката комисия. В тази рамка няма нужда да правим допълнителни процедури за процент обезпечение. Фондът на фондовете обезпечава 80% от експозицията. Останалите 20% обезпечение се поемат като риск от банката, която отпуска кредита, обясни финансовият министър.

Кредитите ще се дават на нормални пазарни лихви. Цялата полза от гаранцията отива за това да няма обезпечение, добави той.

Пазарните лихви се публикуват всеки месец от БНБ, включително и за различните видове кредити, поясни Диана Митева от една от големите банки у нас. От своя страна всяка банка си прави анализ, казва се "рейтинг" на клиентите, които кандидатстват. Условията за програмата са обявени публично: фирмата, която кандидатства, трябва да има три години финансова история, поне една от тях да е на печалба. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019-та или за 2020 г., в зависимост от това кой е по-висок, каза още Митева

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.

Свързани новини