Отидете към основна версия

2 879 44

По морето: Масово служителите в заведения работят без маски

  • служители-
  • заведения-
  • маски

Маската е задължителна и на открито, ако има струпване на хора

Снимка: Shutterstock

В края на лятото здравните власти и полицията започват засилени проверки на противоепидемичните мерки по Южното Черноморие. Ще се следи за носене на маски на открито при струпване на хора и от персонала в заведения, за наличие на дезинфектанти в обектите, за спазване на капацитета.

Решението за това беше взето на Кризисен щаб, след като Бургаска област влезе в „червената зона“, съобщи бТВ.

На съвместна проверка на РЗИ-Бургас и МВР в Созопол нарушения има още в първия проверен бар.

„Момчето зад бара беше без маска, аз го помолих да си я сложи. Проверяваме дали има дезинфектанти – тук има такива. Дезинфектантите трябва да се закупуват от лицензирана фирма, в срок на годност и на тях да пише: „с вирусоциден ефект“, уточни д-р Поля Желева от РЗИ-Бургас.

Запитан защо е работил без маска, барманът отговаря, че още не е бил започнал да върши служебните си задължения, а заведението било празно. Той потвърди, че вечер на крайбрежните заведения в града почти не се спазват противоепидемичните мерки.

По думите на д-р Желева именно неносенето на маски от персонала е най-честото нарушение. При служител без маска се проверява дали той е преболедувал или е ваксиниран, при липса на документ – се налага глоба.

Тя разказа, че при предната проверка – служителите са изчезнали, когато са видели инспекторите. „По-лесно ще е да се влезе в нормите и да се спазва едно поведение, вместо да се крият. Става смешно и неудобно“, допълни д-р Желева.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 18 гласа.

Свързани новини