Отидете към основна версия

1 988 20

Милен Велчев: Няма да е фатално, ако влезем в 2022 г. без бюджет

  • милен велчев-
  • бюджет

Парите няма да стигнат за всичко и ще трябва да се правят сериозни компромиси

Снимка: бТВ

"За да има стабилен Бюджет 2022, трябва той да е подкрепен от мнозинството депутати в Народното събрание. Преди договаряне на политиките, не могат да бъдат оформени чертите му. Министерството на финансите е приготвило скелет, за да облекчи работата по окончателното оформяне на бюджета, но параметри в него могат да бъдат променяни".

Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в периода 2001 - 2005 година.

По думите му на теория е възможно да влезем в новата година без бюджет.

"Подводни камъни може да има, възможно е забавяне на съставяне на коалицията. Реално е до 31 декември да не бъде приет бюджет, но изоставяне от две седмици или месец не е фатално, защото от 1 януари ще започнем да работим по параметрите на сегашния. Проблем би било проваляне на съставянето на управляваща коалиция".

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Велчев посочи, че бюджетът за следващата година трябва да отразява приоритетните за управляващите политики.

"Гарантирам, че парите няма да стигнат за всичко и ще трябва да се правят сериозни компромиси. Ще трябва да се предвидят достатъчно средства за компенсиране на доходите заради инфлацията, за реформи във важни сфери като здравеопазване и образование, пари за анти Covid мерки. Трябва да има и сума за кампания за ваксиниране, което е по-ефективно, отколкото да тичаш след събитията".

Според него трудният период ще се изчерпи до края на зимата, тъй като високи цени за енергийни източници обикновено са преходни, инфлацията също.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.

Свързани новини