Цените на храните в България продължават да растат, показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.
"Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да залегнат като политик в коалиционните споразумения", коментира пред БНТ Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.
По думите му млечните пордукти са много по-евтини от себестойността си, а по-евтините от тях може да не съдържат необходимата хранителна стойност. Зоров е категоричен, че всички млекопроизводители у нас работят на загуба.
"В един кашкавал за 20 лв./кг се включват търговската надценка - около 40%, 20% ДДС и за производителя остават 40% печалба. В момента млякото на борсова цена в Европа е около 1 лв., а в Бъгария - около 90 ст. Един кашкавал се прави с 10 литра мляко - как може да излезе кашкавал за 12 лв. при положение, че имаме четири пъти по-висок ток, два пъти по-скъпа газ", допълни той.
Положението на българските производители и преработватели не е никак розово, потвърди и Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От една страна нарастват ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и др., от друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата
Според двамата няма драстични скокове при цената на рибата, защото българинът традиционно не консумира рибни продукти. Свинското месо е поскъпнало с 1% от миналата година, има и свръхпредлагане на европейския пазар. Не се очаква да поскъпне и след Нова година.