Отидете към основна версия

3 773 15

Многоцелеви самолет извърши първи полет (ВИДЕО)

  • байкал-
  • самолет-
  • полет

„Байкал“ ще развива авиацията в Далечния Изток

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Лекомоторният руски самолет, чието призвание е да осигури полети до Далечния Изток, проведе 25-минутен полет на височина от 500 метра. Изпитанието на новата машина на компанията „Байкал инженеринг“ беше проведено в Екатеринбург. Моделът ЛМС-901 беше високо оценен от министерството на промишлеността и търговията, което е и основния клиент.

Предимствата на деветместния самолет е, че може да работи в условията на слабо развита летищна инфраструктура.

„При конструирането на „Байкал“ са взети под внимание съществуващите разработки, както и желанията на купувачите в отделните региони на страната и операторите. Проектът ще съживи превозите по вътрешните линии, ще реши проблема с осигуряването на транспортна достъпност, най-вече в Далечния Изток“, каза министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Основната задача на „Байкал“ е да замени „царевичака“ Ан-2 в ключови сфери от леката промишлена авиация. Става дума за пътнически и товарни превози, санитарната авиация, патрулирането и мониторинга в авиационната защита на горите авиационната селскостопанска дейност.

По време на първия тестови полет пилотът първи клас Валентин Лаврентьов изпълни маневри, които показват, че самолетът е стабилен и лесно управляем. Скоростта, която развива ЛМС-901 е до 300 км/ч. Максимално може да измине без зареждане до 3000 км. Базовата цена е 1.5 млн. USD.

Серийното му производство е планирано за 2023-2025 гг. Разработчиците планират през 2030 г. на пазара вече да се експлоатират около 300 броя от ЛМС-901.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини