Отидете към основна версия

1 754 1

Рекордно ниско потребление на ток

  • ток-
  • веи

Повечето българи очевидно са пекли агнетата на пещ или на чеверме, след като Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчете рекордно ниски товари в системата в последните два дни, коментира „Стандарт”.

В 05,00 часа на 5 май 2013 г. е отчетен най-ниският досега товар по оперативни данни в Електроенергийната система на страната от 2000 мегавата, а в 15,00 часа на съшия ден товарът в системата е бил 2200 мегавата, съобщиха от ЕСО.

На 5 май са изнесени 120 мегавата, а производството на електроенергия е било 2750 мегавата. Въпреки ниските товари, в неделя не са налагани ограничения на производството на зелена електрическа енергия.

Последният най-нисък товар в системата е бил отчетен на 28 април в 05.00 часа сутринта – 2440 мегавата. Точните данни за товарите през почивните дни ще станат ясни на 7 май, следобед, след като в централното диспечерски управление се получат данните за производство от възобновяеми източници в мрежа 20 kV от трите ЕРП-та.

Заради ниските товари в потреблението на електроенергия в страната през почивните дни, с изключение на 5 май, на минимален товар са работели всички топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

Във връзка с невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в енергийната система беше ограничена максималната работна мощност с 40% за производители на електрическа енергия от ФвЕЦ и ВяЕЦ днес от 10 до 17 часа за всички производители присъединени към преносната и разпределителни мрежи.

Предприетите мерки се прилагат с цел осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност, съгласно правилата за работа в синхронна зона в континентална Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Цената на тока влиза във фризера

    Има вероятност след първи юли цената на тока да не се променя, заяви министърът на енергетиката Асен Василев. Той обаче обясни, че не са приключили ...
    09.05.2013
    1 171
    1
  • Ограничения за зелената енергия

    По искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) днес, 6 май, отново ще бъдат ограничени ВЕИ мощностите в цяла България, съобщиха от трите ЕР ...
    06.05.2013
    4 150
    4