Last news in Fakti

9 Май, 2013 17:21 1 154 1

Цената на тока влиза във фризера

  • ток-
  • асен василев
Цената на тока влиза във фризера - 1
Снимка: БГНЕС

Има вероятност след първи юли цената на тока да не се променя, заяви министърът на енергетиката Асен Василев. Той обаче обясни, че не са приключили всички разговори по системата за ценообразуването и резервите, предаде БНР.

Към момента разчетите, които ние правим, и разговорите, които провеждаме, показват, че най-вероятно ще може да се запази цената на тока. Тези разчети не са финални, защото разговорите не са приключили, заяви Асен Василев.

Според него в мините се намериха резерви. ТЕЦ 2, което е държавното дружество в Маришкия басейн, входира в ДКЕВР желание да се намали цената на тока, който те произвеждат, защото и те успяха да намерят резерв. Търсят се резерви във всички други държавни предприятия. Тези резерви идват от изпълнителните директори, синдикатите и всички групи, които са в дружествата заедно, като те трябва да отговарят на две условия - първо, да не застрашават финансовото здраве на дружеството, второто нещо - да не застрашават сигурността на дружеството. В голямата си част тези резерви се намират от премахването на външни доставчици или подобряването на условията по външни договори, уточни Асен Василев.

В интервю за предаването "12+3" икономическият министър обясни оставането на поста на директора на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов с намерението на правителството да бъдат направени конкурси за професионален мениджмънт в областта на енергетиката.

Не съм се уплашил от нищо. Енергетиката е тежък ресор, винаги има натиск, но трябва да се следва натискът на гражданите. Всички производители, доставчици, хора, които работят в сектора, имат интереси. Нормално е всеки да си брани позицията. Но ние трябва да отстояваме позицията на гражданите, каза Василев.

На въпрос за поисканата негова оставка от Българската фотоволтаична асоциация министър Василев каза, че заедно с вицепермиера Захариева са имали среща с представители на Асоциацията, на която са обсъдили нещата, има готовност да се започнат разговори, да се види как зелената енергия може да се развива устойчиво в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    1 0 Отговор
    Консумацията пада с 15 % -според правилата на пазарната икономика какв трябва да се случи?