Отидете към основна версия

3 521 4

Изложенията се завръщат с пълна сила (СНИМКИ)

  • пловдив-
  • изложение-
  • агра-
  • винария-
  • техфуд

След двегодишно прекъсване отново се провежда АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ в Пловдив

През последните 2 години оживено се дискутираха плюсовете и минусите за дистанционното провеждане на събития. В действителност се оказа, че този формат не е работещ за всички видове събития. Тези две години на изолация не успяха да пречупят желанието за жива връзка. Доказателство за това е откритото днес изложение АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ на територията на Пловдивския панаир. През изминалите 24 месеца събитието не се провеждаше. Още първия ден посетителите се оказаха повече от тези, които са посещавали първия ден на изложението през изминалите години.

Доказателство за жаждата за жива връзка изложител потребител е и че на седмото издание на мегафорума се наблюдава ръст в изложбените площи. Трите изложения се разпростират на повече от 35 000 кв.м изложбена площ. „За нас е чест да приветстваме над 500 водещи иновативни и динамични компании от 25 държави“, каза по време на официалното откриване доц. д-р Иван Соколов - главен директор на Международен панаир Пловдив. Той подчерта, че тазгодишното издание е по-силно, по-богато и по-съдържателно.

Производителите могат да разчитат на държавата и то най-вече на помощи и гаранции. „Тази помощ и тези гаранции днес са ни особено важни, защото ни залива поредната криза. Криза на тежка, непредсказуема война, която се води само на няколкостотин километра от нас. Все още нямаме точна представа какво ще струва това на българските граждани, на европейските граждани, но моят призив днес, час по-скоро, буквално до средата на март да имаме национален план, в който да се посочва какво ще се случи с българската икономика, земеделие и финанси през следващите месеци, с всички рискове, предизвикателства и гаранции за резултати“, каза по време на официалното откриване на изложението вицепрезидента на България Илияна Йотова. Тя допълни, че се очакват специални помощи от правителството, точни и резултатни решения, така че да бъдат подпомагани селскостопанските производители. Не само осигуряване на продоволствените нужди на българите, но да бъдат подпомогнати и по отношение на енергийните източници, разходите за енергия.

Посетителите на ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ могат да дегустират и закупят различни видове вина и биопродукти. През тази година силно застъпено е италианското участие. Предлага се главно вино от Тоскана и Сицилия. Биопродуктите, както и млечните са предимно българско производство. Могат да бъдат закупени директно от производителите на цени без надценка.

Някои от италианските стоки обаче са без цена. На един от щандовете италиански производител на конфитюри и панетоне първоначално обяви на клиент цена от 15 лв. за панетоне. При плащане се оказа, че това е била цената на конфитюр, а на сладкиша е 25 лв. В крайна сметка при желание от клиента да плати въпросната сума, се оказа, че е станало „ново объркване“ и реалната цена на италианския аналог на български козунак е 35 лв.

Друг интересен щанд е този на Азербайджан. На него се предлага червено вино от нар и бяло – от дюли, както и безалкохолно розе.

Над 25 събития са предвидени за петте дена на изложението, което ще приключи на 13 март. Очаква се трите изложения за бъдат посетени от 40 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини