Отидете към основна версия

4 124 13

ТЕЦ "Марица Изток 3" ще има нов собственик

  • тец-
  • тец марица изток 3-
  • собственик

"КонтурГлобал Марица Изток 3" е 73% собственост на лондонския производител на електроенергия ContourGlobal

Снимка: БГНЕС

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще бъде придобита от американската компания за частни инвестиции KKR & Co. Това стана ясно, след като производителят на електроенергия ContourGlobal (КонтурГлобал) обяви, че се е съгласил да бъде придобит от американската компания.

Сделка е на стойност 1,75 млрд. британски паунда (€2,1 милиарда), като KKR ще плати 263,6 пенса за всяка акция на ContourGlobal. Това представлява 36% надбавка към цената при затваряне на търговията на борсата в понеделник, уточнява money.bg.

Оферентът е Cretaceous Bidco, единица, изцяло притежавана от фондове, съветвани от KKR.

"Управителният съвет на ContourGlobal приветства намерението на KKR да предостави капитал и оперативен опит в подкрепа на стратегията на ContourGlobal, включително ускоряване на инвестициите в енергийния преход", каза председателят на ContourGlobal Крейг А. Хъф, цитиран от SeeNews.

"Под частна собственост ContourGlobal ще може по-добре да увеличи размера и гъвкавостта на инвестициите в своя бизнес по пътя към заявената си амбиция да намали емисиите на въглероден диоксид (CO2) с 40% до 2030 г. и да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г., каза KKR.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" е 73% собственост на лондонския производител на електроенергия ContourGlobal, а българската държавна Национална електрическа компания (НЕК) държи останалите 27%.

ContourGlobal (КонтурГлобал) управлява 138 термични и възобновяеми електроцентрали в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Африка. Българската топлоелектрическа централа е разположена близо до град Гълъбово и произвежда 13% от електроенергията, потребявана в страната. Електроенергията, произведена от въглищната централа, се равнява на средното потребление на над 1 400 000 български домакинства за периода януари-март тази година, или половината от домакинствата в страната.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в съответствие с европейските стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда електроенергия използвайки местни енергийни източници.

KKR е водеща световна инвестиционна фирма, която предлага алтернативно управление на активи, както и капиталови пазари и застрахователни решения.

Към 31 декември 2021 г. KKR има екип от над 1900 служители, консултанти и старши съветници, включително повече от 600 инвестиционни специалисти, работещи в 20 индустрии в офиси по целия свят.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини