Last news in Fakti

18 Май, 2022 14:35 4 112 13

ТЕЦ "Марица Изток 3" ще има нов собственик

  • тец-
  • тец марица изток 3-
  • собственик

"КонтурГлобал Марица Изток 3" е 73% собственост на лондонския производител на електроенергия ContourGlobal

ТЕЦ "Марица Изток 3" ще има нов собственик - 1
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще бъде придобита от американската компания за частни инвестиции KKR & Co. Това стана ясно, след като производителят на електроенергия ContourGlobal (КонтурГлобал) обяви, че се е съгласил да бъде придобит от американската компания.

Сделка е на стойност 1,75 млрд. британски паунда (€2,1 милиарда), като KKR ще плати 263,6 пенса за всяка акция на ContourGlobal. Това представлява 36% надбавка към цената при затваряне на търговията на борсата в понеделник, уточнява money.bg.

Оферентът е Cretaceous Bidco, единица, изцяло притежавана от фондове, съветвани от KKR.

"Управителният съвет на ContourGlobal приветства намерението на KKR да предостави капитал и оперативен опит в подкрепа на стратегията на ContourGlobal, включително ускоряване на инвестициите в енергийния преход", каза председателят на ContourGlobal Крейг А. Хъф, цитиран от SeeNews.

"Под частна собственост ContourGlobal ще може по-добре да увеличи размера и гъвкавостта на инвестициите в своя бизнес по пътя към заявената си амбиция да намали емисиите на въглероден диоксид (CO2) с 40% до 2030 г. и да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г., каза KKR.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" е 73% собственост на лондонския производител на електроенергия ContourGlobal, а българската държавна Национална електрическа компания (НЕК) държи останалите 27%.

ContourGlobal (КонтурГлобал) управлява 138 термични и възобновяеми електроцентрали в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Африка. Българската топлоелектрическа централа е разположена близо до град Гълъбово и произвежда 13% от електроенергията, потребявана в страната. Електроенергията, произведена от въглищната централа, се равнява на средното потребление на над 1 400 000 български домакинства за периода януари-март тази година, или половината от домакинствата в страната.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в съответствие с европейските стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда електроенергия използвайки местни енергийни източници.

KKR е водеща световна инвестиционна фирма, която предлага алтернативно управление на активи, както и капиталови пазари и застрахователни решения.

Към 31 декември 2021 г. KKR има екип от над 1900 служители, консултанти и старши съветници, включително повече от 600 инвестиционни специалисти, работещи в 20 индустрии в офиси по целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    49 2 Отговор
    Я виж ти каква изненада са ни подготвили,а!?
  • 2 Фактъ

    8 36 Отговор
    Пълна депутинизация на България .

    Коментиран от #6

  • 3 Иван Грозни

    45 4 Отговор
    Несатахме задунайска губерния, но вече сме последния американски щат. Нов, извън пределите на САЩ.

    Коментиран от #11

  • 4 Не може да бъде...?!?!

    30 0 Отговор
    Журналистите вече правят разлика между - ,,ТЕЦ-Марица -Изток3" и ,,ТЕЦ-Марица-3"...?!?!
  • 5 Джендърско то правителство

    31 5 Отговор
    затова ли го спря за да го продаде и раздели комисионните?
  • 6 Коментар

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Фактъ":

    Такава депутинизация ще ти дам, особено когато преместят частните домакинства на свободния пазар за ел енергия, че ти е бедна фантазията!!!

    Всичките Мустафили ще ви тикнат зад решетките за държавна измяна!!!
  • 7 Тотьо

    16 1 Отговор
    Абе тия инициали ККР не ви ли се струват много познати?
  • 8 схващам че

    10 1 Отговор
    от трън на трънка.
  • 9 Gen Gurko

    18 1 Отговор
    Менкат си ги наглосаксите. Да посмучат сега пари от студен резерв и бозавите островитяни. И никой от тях не е член на ЕС. Гледайте със зяпнала уста братя българи, но внимавайте с мухите. Че те в устите на простите наивници лесно влизали.
  • 10 Колибка

    8 0 Отговор
    2050год.,нулеви емисии.
    Добър ден.Договорът ,не беше ли
    до 2025год.Предстоеше закриване,
    зелени сделки,емисии и каквото
    се сетиш.2100 год.може да има,
    някакво раздвижване,може. Да
    не забравяме,че дори и да не
    работят,са вързани за джоба на
    всеки българин,по р.офч.
    Кире къде си???
  • 11 zor

    0 11 Отговор

    До коментар #3 от "Иван Грозни":

    до 3 ком -ако бяхме американски щат ама не сме -тука жив кумунис нямаше да има -ама не сме а е пълно с кумуняги влюбени в путина и затова сме най бедните в ЕС
  • 12 незнайко

    8 0 Отговор
    Тази централа по времето на Бай Тошо не беше ли НАША ? Какво става в БЪЛГАРИЯ ? Чужди фирми вече са собственници на нашето имущество а плюехте Русия, че ни използвала ! Тепърва ще разберете какво значи да те използват без да можеш да се защитиш !!! ДЕМОКРАЦИЯ МАЙКА НЯМА ЩО !!!
  • 13 бушприт

    0 0 Отговор
    Глобално ще ни контурят както си искат. България ще премигва от беднотия и липса на ток. Ха сме мръднали пред ония от "Козяк"-а и чао с енергията. Както русите спряха ел.подаването на фините.