Отидете към основна версия

20 939 52

САЩ с призив към световните производители на петрол

  • петрол-
  • газ-
  • сащ-
  • прозиводство-
  • цени

Байдън: Увеличете добива

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън призова световните производители на петрол и газ да увеличат производството, за да намалят рекордно високите цени на горивата. „Това включва ОПЕК, нашите местни производители на петрол и газ“, каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм в интервю за CNN.

През тази седмица Гранхолм планира да се срещне с ръководителите на американските петролни и газови компании, с които ще обсъди недостига на капацитет за рафиниране.

Министърът цитира и мнението на експерти, които прогнозират спад на цените на бензина през третото тримесечие от сегашните рекордни 5 USD до 4,27 USD за галон. Тези изчисления обаче може да не се сбъднат поради неочаквани събития в света. „Например, ако Европейският съюз напълно забрани руския петрол, това ще създаде натиск за повишаване на цените. Ако Китай отвори по-рано от очакваното, това също ще увеличи търсенето", обясни Гранхолм.

След налагането на санкции срещу Русия заради спецоперацията в Украйна, САЩ и Европа се сблъскаха с рязко покачване на цените на горивата и храните. Това се случи в резултат на прекъсване на веригата за доставки. Например в САЩ инфлацията се ускори до 8,6% през май, най-високата стойност от декември 1981 г., а цените на бензина на 10 юни се покачиха над 5 USD за галон за първи път в историята.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 53 гласа.

Свързани новини