Отидете към основна версия

3 471 5

Голяма авиокомпания подаде молба за несъстоятелност

  • sas-
  • авиокомпания-
  • несъстоятелност-
  • сащ-
  • трансформация

SAS е додала иска в САЩ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Скандинавската авиокомпания SAS е подала молба за процедура по несъстоятелност в САЩ. Основната причина за влошаване на финансовото ѝ състояние са стачките на пилотите, съобщава авиопревозвачът. Той уточнява, че по време на процедурата по несъстоятелност ще продължи да обслужва клиентите си, въпреки стачните действия, които започнаха на 4 юли.

Обявяването в несъстоятелност се разглежда от ръководството като част от трансформацията на авиопревозвача. "За да продължат с изпълнението на ключови елементи от плана, SAS и някои от нейните дъщерни дружества доброволно подадоха заявление по Глава 11 на кодекса в САЩ за несъстоятелност, правен процес за финансово преструктуриране, проведен под надзора на федералния съд на САЩ“, се казва в съобщението.

На 4 юли преговорите за заплатите между SAS и нейните пилоти се провалиха. Това доведе до ефективни стачни действия, които на риск бъдещето на превозвача и добавя към хаоса при пътуванията в цяла Европа в момент, когато започва пиковият период на лятна ваканция.

SAS заяви във вторник, че оценката на компанията е, че има достатъчно ликвидност, за да изпълни бизнес задълженията си в близко бъдеще, но добави: "Стачката има отрицателно въздействие върху ликвидността и финансовото състояние на Компанията и, ако бъде продължителна, това въздействие може да стане съществено".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини