5 Юли, 2022 12:21 3 443 5

Голяма авиокомпания подаде молба за несъстоятелност

  • sas-
  • авиокомпания-
  • несъстоятелност-
  • сащ-
  • трансформация

SAS е додала иска в САЩ

Голяма авиокомпания подаде молба за несъстоятелност - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Скандинавската авиокомпания SAS е подала молба за процедура по несъстоятелност в САЩ. Основната причина за влошаване на финансовото ѝ състояние са стачките на пилотите, съобщава авиопревозвачът. Той уточнява, че по време на процедурата по несъстоятелност ще продължи да обслужва клиентите си, въпреки стачните действия, които започнаха на 4 юли.

Обявяването в несъстоятелност се разглежда от ръководството като част от трансформацията на авиопревозвача. "За да продължат с изпълнението на ключови елементи от плана, SAS и някои от нейните дъщерни дружества доброволно подадоха заявление по Глава 11 на кодекса в САЩ за несъстоятелност, правен процес за финансово преструктуриране, проведен под надзора на федералния съд на САЩ“, се казва в съобщението.

На 4 юли преговорите за заплатите между SAS и нейните пилоти се провалиха. Това доведе до ефективни стачни действия, които на риск бъдещето на превозвача и добавя към хаоса при пътуванията в цяла Европа в момент, когато започва пиковият период на лятна ваканция.

SAS заяви във вторник, че оценката на компанията е, че има достатъчно ликвидност, за да изпълни бизнес задълженията си в близко бъдеще, но добави: "Стачката има отрицателно въздействие върху ликвидността и финансовото състояние на Компанията и, ако бъде продължителна, това въздействие може да стане съществено".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Унищожи

    5 0 Отговор
    Ни Путин и Русия! Зрада.
  • 3 Питайте бе

    4 1 Отговор
    НАТО та НАТО... Ай ся несъстоятелност... БГА-то отдавна излетя...
  • 4 Българин

    2 0 Отговор
    Така, така. Ще се научите да слушате хората като искат заплати и по-добри условия за работа, иначе шута и вън. Една от многото компании, те пилотите работа ще си намерят, но компанииката ви ще затъва.
  • 5 АА1

    3 0 Отговор
    Летял съм с тази авиокомпания-като брой самолети,качество и изпълнение на полетите нямат грешка. Основно движат в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Нидерландия, но имат и доста полети до Турция Единственият им конкурент в посочените държави е нискобюджената "Norwegian", която лети и до Бургас.