Отидете към основна версия

2 906 14

Експерти: Крахът на криптовалутите показва нуждата от строга регулация

  • банк ъф ингланд-
  • великобритания-
  • криптовалута-
  • биткойн-
  • ружа игнатова

Нестабилността на криптопазарите води до резки спадове и разпродажби на "пожар", дори и на т.нар. "стейбълкойни", зад които стоят реални валути, се посочва в доклад на Банката за финансова стабилност

Снимка: Shutterstock

Сериозният спад на криптовалутите през последните месеци, изтрил около 2 трилиона долара от криптопортфейлите, показва, че секторът се нуждае от по-строга финансова регулация, според Банк ъв Ингланд, цитирана от Асошиетейд прес.

Нестабилността на криптопазарите води до резки спадове и разпродажби на "пожар", дори и на т.нар. "стейбълкойни", зад които стоят реални валути, се посочва в доклад на банката за финансовата стабилност.

Макар и като цяло стабилността на финансовата система да не застрашена, банката смята, че "системните рискове" ще растат с все по-широкото навлизане на криптовалутите в паричните потоци.

"Технологията не променя законите на икономиката, финансите и рисковете", казва Джон Кънлиф, заместник-управител на Банк ъв Ингланд по въпросите на финансовата стабилност. "Трябва ни регулация, която да управлява рисковете в криптосвета по същия начин, както в традиционния свят на финансите".

Стойността на биткойна и останалите криптовалути се срина от над 3 трилиона долара в края на 2021 г. до около 900 милиарда към момента, посочва банката.

Един от най-големите сривове беше на стейбълкойна "Тера" (Terra), буквално взривил се през май и изтрил от портфейлите десетки милиарди долари при минимум или никаква отчетност.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.

Свързани новини