Last news in Fakti

5 Юли, 2022 20:49 2 898 14

Експерти: Крахът на криптовалутите показва нуждата от строга регулация

  • банк ъф ингланд-
  • великобритания-
  • криптовалута-
  • биткойн-
  • ружа игнатова

Нестабилността на криптопазарите води до резки спадове и разпродажби на "пожар", дори и на т.нар. "стейбълкойни", зад които стоят реални валути, се посочва в доклад на Банката за финансова стабилност

Експерти: Крахът на криптовалутите показва нуждата от строга регулация - 1
Снимка: Shutterstock

Сериозният спад на криптовалутите през последните месеци, изтрил около 2 трилиона долара от криптопортфейлите, показва, че секторът се нуждае от по-строга финансова регулация, според Банк ъв Ингланд, цитирана от Асошиетейд прес.

Нестабилността на криптопазарите води до резки спадове и разпродажби на "пожар", дори и на т.нар. "стейбълкойни", зад които стоят реални валути, се посочва в доклад на банката за финансовата стабилност.

Макар и като цяло стабилността на финансовата система да не застрашена, банката смята, че "системните рискове" ще растат с все по-широкото навлизане на криптовалутите в паричните потоци.

"Технологията не променя законите на икономиката, финансите и рисковете", казва Джон Кънлиф, заместник-управител на Банк ъв Ингланд по въпросите на финансовата стабилност. "Трябва ни регулация, която да управлява рисковете в криптосвета по същия начин, както в традиционния свят на финансите".

Стойността на биткойна и останалите криптовалути се срина от над 3 трилиона долара в края на 2021 г. до около 900 милиарда към момента, посочва банката.

Един от най-големите сривове беше на стейбълкойна "Тера" (Terra), буквално взривил се през май и изтрил от портфейлите десетки милиарди долари при минимум или никаква отчетност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.Х. подпис Z

    9 2 Отговор
    Б.Х. подпис Z
  • 2 Хахаха...

    25 3 Отговор
    Око да види,ръка да пипне. каква валута бе?
  • 3 Грульо

    38 3 Отговор
    "Крахът на криптовалутите показва нуждата от строга регулация"

    Демек регулация на пирамидите. :D Трябва да почнат от най-големата пирамида - САЩ. Хем от цел свет гълта, хем сами си печатат мангизите, и нема пълнене таз финансова дупка. :D
  • 4 Друг извод

    22 0 Отговор
    Алчността не е добра основа за валута.
  • 5 убиткойн

    24 3 Отговор
    какво ще им регулирате на криптовалутите,все едно да урегулирате финансова пирамида!?
  • 6 Несведущ съм..

    26 1 Отговор
    Тва "криптовалутата" нещо като 32 пол ли е,или е още по-сбъркано?
  • 7 Трябва въобще да

    15 4 Отговор
    Се забранят. Да не лъжат хората и да им внушават нереални ценности в живота 😇
  • 8 Рошко

    15 1 Отговор
    На ротшилд му при върши мастилото да печата толари без покритие пробва подло да измисли пари от въздуха он лайн пари, ама добре че е Русия та с ресурсите, та хората по света че с въздух не се насища
  • 9 1020

    7 2 Отговор
    Ама как?! То тия банки искат да сложат ръка върху всичко.
  • 10 Заблуждения

    9 1 Отговор
    Пълни глупости. Крахът на криптото просто предвещава крахът на "нормалните валути" където има колкото си искаш регулации. Не може да очакваш нещо което не е базирано на реална стойност, включително и "истинските" пари, постоянно да расте.
  • 11 Коректен

    7 0 Отговор
    В казината има ли регулации. Залагаш на черно или червено и това е. Фактът, че масата е значително по-голяма и играчите повече не означава, че не е хазарт. Докато има шарани, ще има и рибари.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    1 1 Отговор
    НЯКОЙ МНОГО ЯКО ИСКА ДА СЛОЖИ РЪКА НА КРИПТОВАЛУТИТЕ И ДА ГИ КОНТРОЛИРА!!! АХА , БАНКА ИНГЛАНД, ОСТАНАХА ЛИ БУДАЛИ С ВЛОГОВЕ В БАНКИТЕ С ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА???
  • 14 уайтнойз

    1 1 Отговор
    идеята е да се вземе вярата... реално движението нагоре и надоле е основана на вярата за стойност.
    свободното плащане на стоки и услуги е другия проблем. банките не могат да издържат дори мисълта да ги прескочат. се едно поклонниците към божи гроб да носят пари кеш... никога! Даваш ги във франция, германия или каде има тамплиери. Зимаш беужката.... и на всяка крепост може да си ги вземеш. За услугата си плащаш. Модела работи стотици години и прави хората с малко пари роби. Хубаво е да продължи оти тия с многото ще треа стегат колана, а те не обичат тоя момент. лека вечер