Отидете към основна версия

8 079 74

Унгария ще купува газ от Русия

  • виктор орбан-
  • газ-
  • унгария-
  • русия-
  • покупка

Стратегията за санкции на Брюксел се провали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Унгария очаква да закупи допълнителни 700 милиона кубически метра газ от Русия. "Водим преговори с руснаците за закупуване на газ в размер на допълнителни 700 милиона кубически метра. Мисля, че можем да постигнем това споразумение през лятото. И тогава ще бъдем напълно добре", каза премиерът Виктор Орбан пред радио Kossuth.

Орбан отбеляза още, че стратегията за санкции на Брюксел се е провалила и трябва да бъде променена. В противен случай, смята унгарският премиер, трябва да очакваме военна икономика в цяла Европа. "Санкциите и доставката на оръжия не водят до резултат. Хората обикновено не ходят да гасят пожари с огнехвъргачки", добави той.

Новата стратегия според него трябва да се стреми към мирни преговори, а САЩ да ги водят с Русия, тъй като те финансират конфликта.

В края на септември миналата година Будапеща и Москва подписаха договор, който предвижда доставка на 4,5 милиарда кубически метра газ годишно за 15 години.

Въпреки това, в средата на юли, на фона на значителното увеличение на цените на електроенергията и газа в Европа, унгарското правителство обяви извънредно положение в енергийния сектор. Пакетът включва 7 мерки: увеличаване на производството на газ от 1 до 2 милиарда кубически метра, намиране на допълнителни 700 милиона кубически метра за запълване на хранилища, забрана за износ на енергия и дърва за огрев, увеличаване на производството на въглища, ускоряване на рестартирането на въглищната електроцентрала Matra, удължаване на живота на атомната електроцентрала Paks "и съкращения в преференциалната програма за сметки за комунални услуги.

Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Москва миналата седмица, за да обсъди допълнителни покупки на газ и сътрудничество в ядрената енергетика с вицепремиера Александър Новак.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 104 гласа.

Свързани новини