Отидете към основна версия

15 193 10

Притесненията на втория най-голям инвеститор в България

  • австрия-
  • българия-
  • търговия-
  • бизнес-
  • инвестиции

Бизнес климатът у нас няма да се подобрява

С ниво на инвестициите от над 5 млрд. EUR Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. От своя страна, ние сме в ТОП 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 16-о място при износа и 12-о място при вноса.

За 2022 г. външнотърговският обем (стоки и услуги) се очаква да надвиши 3 млрд. EUR. За периода януари-октомври 2022 г. данните за външната търговия на стоки са динамични. Вносът на стоки от Австрия в България е 943 млн. EUR, което е ръст от 37.4% спрямо година по-рано. Стоките, които България е изнесла в Австрия са на стойност 791 млн. EUR, като тук увеличението на годишна база е 34.1%.

При търговията с услуги вносът от Австрия за периода януари-септември 2022 г. възлиза на 242 млн. EUR, с увеличение от 20.4%, а износът за Австрия е на стойност 621 млн. EUR с ръст от 16.7%.

Войната в Украйна, последствията от пандемията, причинена от коронавируса и не на последно място политическата нестабилност у нас, са трите фактора, които неминуемо влияят на бизнеса, независимо за кои сектори от икономиката става въпрос. Това се доказва и от първия въпрос към представителите на австрийски фирми у нас относно бизнес климата. Близо половината от тях – 45%, отчитат влошаване през изминалата година. За други 36% през 2022 г. не е имало промяна и ситуацията е останала подобна на тази през 2021 г. Едва 19% от представителите на австрийския бизнес намират, че бизнес климатът у нас се е подобрил.

Притеснение или предупреждение към българските управляващи е прогнозата на австрийските предприемачи, решили да развиват част от бизнеса си у нас, за инвестиционния климат? Отново близо половината от респондентите – 47%, са на мнение, че лошата тенденция от миналата година ще продължи и през тази и инвестиционният климат ще се влошава. 41% от анкетираните са на мнение, че ни очаква подобна на миналата година по отношение на бизнес климата, а едва 12% прогнозират, че той ще се подобри през новата година.

Наличието на песимизъм плюс липсата на квалифицирана работна ръка води до факта, че 65% от австрийските компании у нас не са увеличили броя на своите служители през 2022 г., а 67% не възнамеряват да го направят и през 2023 г. Това е второто предупреждение, което пряко кореспондира с българското образование.

Липсата на желание за разширяване на броя служители може да се тълкува и с добрите данни за оборота на компаниите, което означава, че и при работа със сегашния брой служители оборотите са добри. През 2022 г. 65% от австрийските фирми, развиващи дейност у нас, са увеличили оборотите си. Що се отнася до новата година, то 36% от респондентите смятат, че ще имат ръст на оборотите. За изминалата година при 23% няма промяна, а 42% не очакват такава през текущата година.

Над 60% от австрийските компании у нас, оценяват като добри качеството на местните доставчици, достъпът до кредити и капитали, разходите за труд, както и митата и данъците.

Не всичко обаче е толкова добре – 74% от анкетираните оценяват като зле темповете на намаляване на бюрокрацията и регулациите, 69% се притесняват от непредвидимата политическа ситуация у нас, независимо че през последните 3 години бизнесът доста се отдели от политиката. Близо половината от респондентите оценяват със „зле“ борбата с организираната престъпност и корупцията, а 46% са притеснени от липсата на квалифицирана работна ръка.

Неминуемо въпросът, който вълнува всеки работник и то на фона на галопираща инфлация, е въпросът с увеличение на заплащането. Над 30% от анкетираните австрийски компании са с оборот надвишаващ 20 млн. EUR, а 15% са с оборот между 11 и 20 млн. EUR. На фона на това 36% планират да увеличат възнаграждението на служителите си през новата година с 10.1-15%. 15% обаче възнамеряват да го направят едва с до 5%, което трудно ще покрие двуцифрената инфлация, а 11% планират ръст в заплатите между 15.1% и 20%.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини