Last news in Fakti

17 Януари, 2023 20:37 15 185 10

Притесненията на втория най-голям инвеститор в България

  • австрия-
  • българия-
  • търговия-
  • бизнес-
  • инвестиции

Бизнес климатът у нас няма да се подобрява

Притесненията на втория най-голям инвеститор в България - 1

С ниво на инвестициите от над 5 млрд. EUR Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. От своя страна, ние сме в ТОП 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 16-о място при износа и 12-о място при вноса.

За 2022 г. външнотърговският обем (стоки и услуги) се очаква да надвиши 3 млрд. EUR. За периода януари-октомври 2022 г. данните за външната търговия на стоки са динамични. Вносът на стоки от Австрия в България е 943 млн. EUR, което е ръст от 37.4% спрямо година по-рано. Стоките, които България е изнесла в Австрия са на стойност 791 млн. EUR, като тук увеличението на годишна база е 34.1%.

При търговията с услуги вносът от Австрия за периода януари-септември 2022 г. възлиза на 242 млн. EUR, с увеличение от 20.4%, а износът за Австрия е на стойност 621 млн. EUR с ръст от 16.7%.

Войната в Украйна, последствията от пандемията, причинена от коронавируса и не на последно място политическата нестабилност у нас, са трите фактора, които неминуемо влияят на бизнеса, независимо за кои сектори от икономиката става въпрос. Това се доказва и от първия въпрос към представителите на австрийски фирми у нас относно бизнес климата. Близо половината от тях – 45%, отчитат влошаване през изминалата година. За други 36% през 2022 г. не е имало промяна и ситуацията е останала подобна на тази през 2021 г. Едва 19% от представителите на австрийския бизнес намират, че бизнес климатът у нас се е подобрил.

Притеснение или предупреждение към българските управляващи е прогнозата на австрийските предприемачи, решили да развиват част от бизнеса си у нас, за инвестиционния климат? Отново близо половината от респондентите – 47%, са на мнение, че лошата тенденция от миналата година ще продължи и през тази и инвестиционният климат ще се влошава. 41% от анкетираните са на мнение, че ни очаква подобна на миналата година по отношение на бизнес климата, а едва 12% прогнозират, че той ще се подобри през новата година.

Наличието на песимизъм плюс липсата на квалифицирана работна ръка води до факта, че 65% от австрийските компании у нас не са увеличили броя на своите служители през 2022 г., а 67% не възнамеряват да го направят и през 2023 г. Това е второто предупреждение, което пряко кореспондира с българското образование.

Липсата на желание за разширяване на броя служители може да се тълкува и с добрите данни за оборота на компаниите, което означава, че и при работа със сегашния брой служители оборотите са добри. През 2022 г. 65% от австрийските фирми, развиващи дейност у нас, са увеличили оборотите си. Що се отнася до новата година, то 36% от респондентите смятат, че ще имат ръст на оборотите. За изминалата година при 23% няма промяна, а 42% не очакват такава през текущата година.

Над 60% от австрийските компании у нас, оценяват като добри качеството на местните доставчици, достъпът до кредити и капитали, разходите за труд, както и митата и данъците.

Не всичко обаче е толкова добре – 74% от анкетираните оценяват като зле темповете на намаляване на бюрокрацията и регулациите, 69% се притесняват от непредвидимата политическа ситуация у нас, независимо че през последните 3 години бизнесът доста се отдели от политиката. Близо половината от респондентите оценяват със „зле“ борбата с организираната престъпност и корупцията, а 46% са притеснени от липсата на квалифицирана работна ръка.

Неминуемо въпросът, който вълнува всеки работник и то на фона на галопираща инфлация, е въпросът с увеличение на заплащането. Над 30% от анкетираните австрийски компании са с оборот надвишаващ 20 млн. EUR, а 15% са с оборот между 11 и 20 млн. EUR. На фона на това 36% планират да увеличат възнаграждението на служителите си през новата година с 10.1-15%. 15% обаче възнамеряват да го направят едва с до 5%, което трудно ще покрие двуцифрената инфлация, а 11% планират ръст в заплатите между 15.1% и 20%.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 12 Отговор
    Като видите, че въртят 5 реклами на кръст по телевизията, няма забавни предавания, значи края на януари, началото на февруари, якия студ, Ганчо пал ще излезе по площадите като през 2013г

    Коментиран от #4, #8

  • 2 1234

    33 5 Отговор
    Остерайх няма никви инвестиции в бг,тия 5 милиарда са стойността на ЕВН Енергото дето им харизахме
  • 3 Вън

    24 5 Отговор
    Да, взимат ни ефтините ресурси и ни продават боклуци, от които една час храна за зомбита
  • 4 Е и какво от това

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Твоите по Вардарска като скачат, кво направиха? Джамбазки им разказа играта! Я кажи колко градуса правеше със самолета бе компетентен мъкъДончо? Дай и за диагоналната сонда!😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 5 Мда

    11 8 Отговор
    Австрия е прокси на Русия. Загубите ще са значителни за тях, защото играят поръчков театър за блокаж на България. Както и холандците за пристанищата от Шенген срещу нашите.
  • 6 Павел пенев

    27 2 Отговор
    Австрийските евреи инвестират у нас ограбените от българските граждани пари от EVN, и така инвестициите имат за тях двоен икономически ефект и респективно за нас двойна
    загуба.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 !!!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Никой няма да излиза на улицата. Медиите и националните телевизии са превзети от чужди сили и държат народа мирен и тих. И това не е само у нас. Следващите години нищо добро не чака Европа и особено България!
  • 9 Калин

    1 0 Отговор
    На български работници плащахте минимални заплати и сега нямало работна ръка за Вас защото образованието било слабо. Сега политиците ,Вашите лобисти и бизнес партньори на процент от печалбите ,със закон и облекчения по престоя и работа в страната на работници от трети страни ще ги доставят. Само дето ще трябва, отново според закон или наредба ,да им плащате 1,5 пъти повече от средната заплата за страната. Българите са неуки и затова се изнесоха по света или работят за себе си. На инвеститори неоценяващи ги за хора - никога повече.
  • 10 Добавка

    1 0 Отговор
    Една и съща работна позиция и заплата на единия работник с 50 процента повече защото е чужденец ,си е чиста Дискриминация на верска или етническа народностна основа. Това което става из раьоните управлявани от ДПС ще е узаконено вече на всякъде. Нещо като ситуацията в охранителния бранш и полицията с ранно пенсионираните оставащи на работа и пенсия. Младия търчи и го товарят с какво ли не ,а накрая няма с какво да изкара до следваща заплата и то само без семейство и деца.