Отидете към основна версия

1 460 10

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: 3% дефицит не е самоцел

  • румен гълъбинов-
  • дефицит-
  • евро

Бюджетната политика след 2020 г. рязко се влошава, заяви икономистът

Снимка: Личен архив

Въвеждането на еврото е логична стъпка от гледна точка на това, че повече от 25 години в България имаме Валутен борд с фиксиран курс, коментира специално за ФАКТИ икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

България има фиксиран курс на лева към еврото и не би било проблем да се оперира и с двете валути, и преди фактическото присъединяване към Еврозоната. Някои сектори от икономиката ни отдавна оперират с еврото, подчерта икономистът.

От доста време цените на недвижимите имоти и други ценни активи в България се определят предимно в евро. Голяма част от износа на България е за страни от Еврозоната, където разплащанията са предимно в евро.

За въвеждането на еврото е добре да се погледне опитът на други държави, които вече са минали по този път.

Приемането на еврото изглежда естествено за страна, в която единната валута вече е добре интегрирана.

За тези хора, които си получават заплатите по банков път по картови сметки в момента, ги получават повечето в лева. Но не би било проблем да им се плащат и в евро. Те могат да бъдат превалутирани след това в лева.

Според финансиста бюджетната политика след 2020 година рязко се влошава.

Гълъбинов коментира за ФАКТИ,че не е самоцел заложеният 3% дефицит като съотношение към БВП. За да се изпълни това условие, има други предусловия, сред които е и ръст на бюджетните приходи.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини