Отидете към основна версия

2 447 9

Банкова новина от най-богатата европейска държава

  • credit suisse-
  • ubs-
  • полощ

UBS прекратява държавната гаранция, предоставена за спасяването на Credit Suisse

Снимка: Shutterstock

UBS (UBSG.S) няма да се нуждае от държавната гаранция, която осигури, за да спаси фалиралия конкурент Credit Suisse, и е изплатила милиарди швейцарски франкове под формата на спешни заеми, освобождавайки се от финансиране, обезпечено от данъкоплатците, съобщи най-голямата банка в Швейцария.

Швейцарското правителство предостави 9 милиарда франка (10,3 млрд. USD) гаранции за защита от загуби на UBS като част от спонсорираното от държавата придобиване на Credit Suisse по-рано тази година.

UBS също така заяви, че вече не се нуждае от публичен предпазен механизъм за ликвидност или заем за подпомагане на ликвидността до 100 милиарда франка от Швейцарската национална банка (SNB) и подкрепен от федерална гаранция.

„Тези мерки, които бяха създадени съгласно извънредния закон за запазване на финансовата стабилност, по този начин ще престанат да съществуват и Конфедерацията и данъкоплатците вече няма да носят никакви рискове, произтичащи от тези гаранции“, казаха от швейцарското правителство.

Новината трябва да успокои политическия дебат около излагането на риск на данъкоплатците на UBS, каза анализаторът на Vontobel Андреас Вендити. „Предсрочното доброволно погасяване може потенциално да помогне и по други въпроси, като преговорите за запазване на бизнеса на Credit Suisse Swiss“, каза анализаторът на Citi Андрю Кумбс.

На 19 март UBS се съгласи да купи Credit Suisse за минимална цена от 3 милиарда франка и до 5 милиарда франка предполагаеми загуби в спасителна операция, организирана от швейцарските власти, като втората по големина банка в Швейцария е на ръба на колапса.

Credit Suisse и UBS също взеха назаем 168 милиарда франка от SNB в различни схеми за спешна ликвидност, за да улеснят поглъщането.

Спасяването създаде швейцарски гигант за банкиране и управление на богатство с баланс от 1,6 трилиона долара и беше най-голямата банкова сделка след финансовата криза от 2008 г.

Правителствената помощ включваше гаранция до 9 милиарда франка за загуби, които UBS може да понесе от продажбата на активите на Credit Suisse, над 5 милиарда франка, които UBS се съгласи да покрие.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини