Last news in Fakti

11 Август, 2023 11:25 2 429 9

Банкова новина от най-богатата европейска държава

  • credit suisse-
  • ubs-
  • полощ

UBS прекратява държавната гаранция, предоставена за спасяването на Credit Suisse

Банкова новина от най-богатата европейска държава - 1
Снимка: Shutterstock

UBS (UBSG.S) няма да се нуждае от държавната гаранция, която осигури, за да спаси фалиралия конкурент Credit Suisse, и е изплатила милиарди швейцарски франкове под формата на спешни заеми, освобождавайки се от финансиране, обезпечено от данъкоплатците, съобщи най-голямата банка в Швейцария.

Швейцарското правителство предостави 9 милиарда франка (10,3 млрд. USD) гаранции за защита от загуби на UBS като част от спонсорираното от държавата придобиване на Credit Suisse по-рано тази година.

UBS също така заяви, че вече не се нуждае от публичен предпазен механизъм за ликвидност или заем за подпомагане на ликвидността до 100 милиарда франка от Швейцарската национална банка (SNB) и подкрепен от федерална гаранция.

„Тези мерки, които бяха създадени съгласно извънредния закон за запазване на финансовата стабилност, по този начин ще престанат да съществуват и Конфедерацията и данъкоплатците вече няма да носят никакви рискове, произтичащи от тези гаранции“, казаха от швейцарското правителство.

Новината трябва да успокои политическия дебат около излагането на риск на данъкоплатците на UBS, каза анализаторът на Vontobel Андреас Вендити. „Предсрочното доброволно погасяване може потенциално да помогне и по други въпроси, като преговорите за запазване на бизнеса на Credit Suisse Swiss“, каза анализаторът на Citi Андрю Кумбс.

На 19 март UBS се съгласи да купи Credit Suisse за минимална цена от 3 милиарда франка и до 5 милиарда франка предполагаеми загуби в спасителна операция, организирана от швейцарските власти, като втората по големина банка в Швейцария е на ръба на колапса.

Credit Suisse и UBS също взеха назаем 168 милиарда франка от SNB в различни схеми за спешна ликвидност, за да улеснят поглъщането.

Спасяването създаде швейцарски гигант за банкиране и управление на богатство с баланс от 1,6 трилиона долара и беше най-голямата банкова сделка след финансовата криза от 2008 г.

Правителствената помощ включваше гаранция до 9 милиарда франка за загуби, които UBS може да понесе от продажбата на активите на Credit Suisse, над 5 милиарда франка, които UBS се съгласи да покрие.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емиии

    4 10 Отговор
    Крахът на прогнилия запад отново се отлага с още 1 000 години. Сори блатници!

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 2 Жоро Тороманов

    4 0 Отговор
    "Най-богатата европейска държава" - въпроса е защо е така? Аз си мисля, че е понеже не подгъзват на американски, руски, немски или каквито и да било чужди интереси, а си гонят собствения. А базата е реална демокрация, не диктатура.
  • 3 Африка и Арабите ги отбичиха

    7 0 Отговор
    Мислиш,че печатницата за хартийки ще им усигури ядене и пиене на корем.Останаха да стрижат само такива като нас,а ние сме бедни но дашни.За справка Лук Ойл България е швейцарска фирма.

    Коментиран от #5

  • 4 Гошо

    4 2 Отговор
    Скоро балона ще се пукне ! И ще останат тези с златните резерви и обезпечения ..! А в америка ни злато нито нищо… имат една зграда наречена държавен резерв пълен с въздух
  • 5 Ххх

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Африка и Арабите ги отбичиха":

    Бедни сте русофилите. България в момента е на първо място в света по ръст на БПВ - 59%. Вие си бяхте и винаги ще си останете бедни. Вас все ще ви стрижат, независимо кой е на власт.

    Коментиран от #6

  • 6 Шмъркан

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ххх":

    Ехаааа Зеленскиии не знаех,че пишеш тук.Дай малко от твоя маТрял да ударим две линии та да видим и аз тая България.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.