Отидете към основна версия

5 467 9

Две от най-силните европейски икономики искат да разширят Южния коридор чрез газопровод през Алпите

  • газопровод-
  • алпи-
  • германия-
  • италия-
  • олаф шолц

Шолц: Новият газопровод ще повиши надеждността на енергийните доставки за Германия и Италия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че е необходимо да се разшири Южният коридор за доставки на газ и да се подобри надеждността на доставките чрез нов тръбопровод през Алпите.

„Обединени сме в желанието си да разширим сътрудничеството си в енергийния сектор, за да гарантираме сигурността на доставките в дългосрочен план", каза Шолц. „В същото време е особено важно да разширим Южния коридор за газ и водород. Чрез новия тръбопровод през Алпите искаме да подобрим сигурността на енергийните доставки за двете ни страни“, допълни германският канцлер.

„Успоредно с това искаме бързо да сключим германско-италианско споразумение за газ и солидарност в областта на доставките“, каза Шолц.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа чрез Трансадриатическия газопровод, който е неразделна част от Южния газов коридор. В момента основният източник за износ на газ е находището Шах Дениз в Каспийско море с запаси от 1,2 трилиона кубически метра. Купувачи на азербайджански газ в Европа са Италия, Гърция, България, Румъния и Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.

Свързани новини