Отидете към основна версия

5 329 20

Европа може да унищожи стотици хиляди тонове и кафе и какао

  • какао-
  • кафе-
  • склад-
  • ес-
  • директива-
  • детски труд

Причината е директива на ЕС, която забранява внос на стоки произведени от детски труд

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стотици хиляди тонове кафе на зърна и какао, съхранявани в складовете на ЕС, могат да бъдат унищожени съгласно закон на ЕС, приет през юни, забраняващ вноса на стоки, произведени от обезлесяване и детски труд.

„Производителите трябва да продадат тези запаси от кафе и какао по време на преходния период (до декември 2024 г.), в противен случай ще трябва да ги продадат извън Европейския съюз или да ги унищожат“, каза Памела Коук-Хамилтън, главен изпълнителен директор на Международния търговски център ( ITC).

В складовете в Европа има около 200 000 тона какао и 150 000 тона кафе. Според Financial Times обаче все още няма ясни инструкции от Брюксел и правителствата на страните-членки на ЕС по отношение на тях и това е необходимо, за да се предотврати унищожаването на запасите.

Intercontinental Exchange, една от основните платформи за търговия с фючърси на кафе и какао, заяви, че се опасява, че объркването около дефиницията на складираните стоки ще "окажат отрицателно въздействие върху търговията със стоки и отговорното и ефективно управление на риска". Експерти казват, че това може да причини смущения, засягащи „цялата верига на доставки от фермера до потребителя“.

Близо 70% от какаото идва от Кот д'Ивоар и Гана. Най-големите производители на кафе са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Свързани новини