Отидете към основна версия

3 499 6

Правнучката на основателя на LEGO продаде част от акциите си

  • lego-
  • акции-
  • продажба

Купувач е семейният холдинг Kirkbi, който вече притежава 75% от акциите на компанията

Снимка: Shutterstock

Един от наследниците на основателя на датския производител на играчки Lego – Софи Кърк Кристиансен продаде част от дела си в компанията в размер на 930 млн. USD, съобщи аг. Bloomberg, базирайки се на изявление на Регистъра на датските компании.

Според документа 47-годишната правнучка на основателя на Lego е продала 4 милиона акции на семейния холдинг Kirkbi на цена от 158 000 крони (23 100 USD) за акция. Отбелязва се, че постъпленията са изплатени под формата на дивиденти, а акциите са анулирани. Така други членове на семейството увеличиха дяловете си в семейния бизнес. Къркби каза, че този ход е договорен в началото на годината и е продиктуван от желанието на Кристиансен да „посвети по-голямата част от времето и ресурсите си на редица проекти за опазване на околната среда“.

Холдингът Kirkbi притежава 75% от акциите на Lego. Активите му се оценяват на приблизително 166 милиарда крони (24,3 млрд. USD). Компанията се оглавява от брата на Софи Томас Кърк Кристиансен, който по-рано тази година наследи баща си Кел Кърк Кристиансен като ръководител на Kirkbi.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини