Отидете към основна версия

1 946 8

Великобритания спира вноса на диаманти от Русия и износа на стоки за военни или промишлени цели

  • великобритания-
  • русия-
  • диаманти-
  • забрана-
  • внос

Решението влиза в сила от 1 януари 2024 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания въвежда забрана за внос на диаманти от Руската федерация от 1 януари 2024 г. Това се казва в изявление на британското външно министерство.

„Правителството на Обединеното кралство въвежда законодателство за забрана на вноса на диаманти от Русия и планира да въведе забрана за спомагателни услуги за метали, когато това може да бъде направено съвместно с международни партньори“, се казва в съобщението.

Забраната за внос на руски диаманти ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Освен това Лондон обяви забрана за износ в Русия на стоки, които могат да се използват за „военни или промишлени цели“, включително машинни части и електронни продукти. По-специално беше забранено оборудването за производство на печатни платки.

Общо от началото на руската специална военна операция в Украйна Обединеното кралство е поставило в черния списък повече от 1800 руски физически и юридически лица, включително 29 банки, които представляват 90% от руския банков сектор. Британското външно министерство съобщи, че в резултат на санкциите вносът на руски продукти в кралството е намалял с 94%, а британският износ за Руската федерация със 74% спрямо данните за 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини