Отидете към основна версия

5 204 15

Нидерландия съди Samsung заради необосновано високи цени на телевизори

  • нидерландия-
  • samsung-
  • потребители-
  • телевизори-
  • цени

Компанията е принудила търговците да не свалят цените на телевизорите под определен праг

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нидерландия защитници на потребителите съдят Samsung за повишаване на цените на телевизорите. Това се казва в съобщение на Фонда за защита на потребителите, който заведе делото съвместно с Асоциацията на потребителите.

Според тях Samsung от 2013 до 2018 г. е принудила търговците на дребно да не свалят цените на телевизорите под определен праг, което също е довело до завишени цени за конкурентни марки. За това нарушение нидерландският орган за защита на потребителите глоби компанията с над 39 млн. EUR през 2021 г. Сега две други потребителски организации искат да търсят обезщетение за клиенти жертви в съда.

„Всеки, който е купил телевизор между 2013 г. и 2018 г., е платил твърде много и това се отнася за телевизори не само от Samsung, но и от други марки. Вярваме, че Samsung трябва да компенсира това надплащане", каза Сандра Моленаар, директор на Асоциацията на потребителите.

Потребителите плащат средно с 12% повече за телевизор, според председателя на Consumer Defense Fund Берт Хайкенс. В някои случаи надплащането е 29%. Общите щети се оценяват на над 500 млн. USD. „Голяма група потребители в Нидерландия бяха измамени от Samsung“, отбеляза той.

Двете организации сега канят потребителите да се присъединят към тяхната кампания и да поискат обезщетение. Всеки, закупил телевизор в Нидерландия в магазин или онлайн между 9 януари 2013 г. и 7 декември 2018 г., може да вземе участие.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.

Свързани новини