Last news in Fakti

30 Декември, 2023 10:21 5 182 15

Нидерландия съди Samsung заради необосновано високи цени на телевизори

  • нидерландия-
  • samsung-
  • потребители-
  • телевизори-
  • цени

Компанията е принудила търговците да не свалят цените на телевизорите под определен праг

Нидерландия съди Samsung заради необосновано високи цени на телевизори - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нидерландия защитници на потребителите съдят Samsung за повишаване на цените на телевизорите. Това се казва в съобщение на Фонда за защита на потребителите, който заведе делото съвместно с Асоциацията на потребителите.

Според тях Samsung от 2013 до 2018 г. е принудила търговците на дребно да не свалят цените на телевизорите под определен праг, което също е довело до завишени цени за конкурентни марки. За това нарушение нидерландският орган за защита на потребителите глоби компанията с над 39 млн. EUR през 2021 г. Сега две други потребителски организации искат да търсят обезщетение за клиенти жертви в съда.

„Всеки, който е купил телевизор между 2013 г. и 2018 г., е платил твърде много и това се отнася за телевизори не само от Samsung, но и от други марки. Вярваме, че Samsung трябва да компенсира това надплащане", каза Сандра Моленаар, директор на Асоциацията на потребителите.

Потребителите плащат средно с 12% повече за телевизор, според председателя на Consumer Defense Fund Берт Хайкенс. В някои случаи надплащането е 29%. Общите щети се оценяват на над 500 млн. USD. „Голяма група потребители в Нидерландия бяха измамени от Samsung“, отбеляза той.

Двете организации сега канят потребителите да се присъединят към тяхната кампания и да поискат обезщетение. Всеки, закупил телевизор в Нидерландия в магазин или онлайн между 9 януари 2013 г. и 7 декември 2018 г., може да вземе участие.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е, хубава работа.

    66 3 Отговор
    А Aple, Mercedes, BMW, Audi и т.н. плюс всички "маркови" парцалки по магазините?
  • 2 Хахахаха

    32 13 Отговор
    Те нали си имаха Филипс, какво стана с тая бракма?

    Коментиран от #6

  • 3 Механик

    67 4 Отговор
    Айдааа, отиде по дяволите мантрата за "саморегулиращата се пазарна икономика".
    Няма да забравя когато тук дойде "демокрацията", как разни соросоидни шамани ни убеждаваха, че при пазарната икономика нема лабаво. Щом нещо стане много скъпо, потребителя спира да купува и търговеца/производителя или фалира или намалява цените.
    Така ни убеждаваха тия шамани, а ние зяпахме като шарани.
  • 4 факуса

    30 5 Отговор
    хи хи нали сте с висок стандарт,кво ви бърка
  • 5 Дааа

    55 5 Отговор
    И пазарната икономика им е като свободата на словото и демокрацията: 00💩🤧
  • 6 Първото ми LCD

    31 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    беше Филипс. 30 инча амбилайт.
    2003-та година. Струваше повече от колата ми. Като ми одваха гости го изключвах, защото зяпаха като котки аквариум.
  • 7 Порно

    37 5 Отговор
    Тия са се напушили.Ако Самсунг умишлено държи по високи цени, това не принуждава останалите да продават по скъпо, а им дава възможност да продават повече, ако техните цени наистина са по ниски. Или е повод за заяждане, то и бранда за телевизори Филипс не е вече холандски.

    Коментиран от #9

  • 8 джо

    18 2 Отговор
    Гледах документален Холандски филм където велосипедите които са от карбон при вторична обработка произвеждат протези които са много леки и здрави себестойноста на тоя протез беше само 37 Евро. Като към протеза добавяха и програма електронно устройство цялото струваше 35.000 хиляди Евро. ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    22 7 Отговор
    Абсолютни простотии, нали сме свободен пазар, и принципа е свободен продавач, свободен купувач. Клиента не е длъжен да купува Самсунг, има толкова други марки на пазара, телевизорите Самсинг са луксозни стоки, не е от първа необходимост. Да ама не, такива организации са преоблечени рекетьори, само глоби и пати са им във главата. Защо не са се намесили през 2013-2014, а сега?
  • 11 касапина

    5 6 Отговор
    Сони и филипс бяха марки а телевизори но преди повече от 35 год сега са посредствени
  • 12 Номад

    12 4 Отговор
    Проблемът не е в самсунг а в алчните и хищни магазини. Купуват стока от Китай за 2 или 3 евро а ги продават с 100 % надценка. Вярно че има разходи по доставка, наеми и работни заплати. Пък и доколкото си спомням сложиха и ддс на стоките от Китай с идеята да спрат икономическото и развитие. Много жалки усилия. Същото става и със санкциите към Русия. Тя работата на ес и сащ стана като в оня виц в който американците казали на европейците
    Искате ли да направим мръсно на Китай и Русия?
    Ес отговорили . Добре ама как?!
    Ами ние ще ви серем в устата, а вие ще ги оплюете отговорили патриотично америте.
    Та така драги ми потребители. Не правете мръсно на другите
  • 13 Соник

    9 1 Отговор
    Самсунг ли?! А какво да кажем за двойно надутите цени на Сони? За един техен тв ще вземеш два тв от други марки с почти същите възможности. Тях трябва да награбят.

    Коментиран от #15

  • 14 имат

    2 0 Отговор
    Тяхна работа си е колко пари да искат за техните Боклуци! Веднъж се минах! Няма да се повтори!
  • 15 хъ....

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соник":

    Пазара определя цените! На който не му харесва да не Купува!