Отидете към основна версия

3 342 14

Сърбия ни засенчи по ИТ услуги

  • it-
  • сърбия-
  • приходи-
  • печалба

Секторът на ИКТ при съседите ще надхвърли 3.5 млрд. EUR

Снимка: Shutterstock

„Обемът на износа на стоки и услуги в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в Сърбия в края на 2023 г. ще постави нов рекорд и ще надхвърли 3,5 млрд. EUR“, каза министърът на информацията и телекомуникациите Михайло Йованович в интервю за агенция „Танюг“.

„Ще знаем точната оценка на износа на този сектор през 2023-та в най-скоро време, но може да кажем със сигурност, че резултатите ще бъдат фантастични. Тази цифра ще надхвърли 3,5 млрд. EUR, тъй като през първите 11 месеца на 2023 г. износът на ИКТ сектора в Сърбия възлиза на 2,8 млрд. EUR, което е с около 100 млн. EUR повече от рекордното ниво от 2022 г.“, каза Йованович, добавяйки, че през 2012 г. износът е бил само 375 млн. EUR.

Отделно шефът на министерството посочи, че основните вносители на сръбски технологии са САЩ, Великобритания и Швейцария. „Всичко това ни кара да прогнозираме, че износът на ИКТ сектора ще продължи да се засилва и затова е поставена целта тази цифра да достигне 10 млрд. EUR до 2027 г. и да имаме повече от 140 000 служители в секторът на ИКТ“, отбеляза министърът, като уточни, че в момента в републиката официално се занимават с информационни технологии повече от 105 000 специалисти.

Йованович отделно посочи, че властите на републиката разчитат на значително разпространение на технологията за безпилотни превозни средства, като добави, че през 2023 г. вече са издадени два пробни лиценза от ниво 3 за използване на безпилотно превозно средство, при условие че контролерът е на мястото на водача.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отбеляза, че служителите на Yandex, които са дошли в републиката, са специалисти от най-високо ниво и благодарение на тях балканската страна може да стане първата в Европа с безпилотни автомобили. Той похвали приноса на компанията за развитието на сръбския ИКТ сектор, сравнявайки Yandex с американския технологичен гигант Google.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини