Отидете към основна версия

1 279 11

България и редица европейски държави настояват за мито при внос на украинско зърно

  • украйна-
  • зърно-
  • европа-
  • мито-
  • внос

Писмото беше изпратено до ЕК от министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Източните държави от Европейския съюз (ЕС), сред които и България, настояват Съюзът да наложи вносни мита върху зърнените култури в Украйна, като се позовават на нелоялна конкуренция, съобщи унгарското земеделско министерство, цитирано от аг. Reuters.

Министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за подобна мярка, заявявайки, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна изяждат техните експортни пазари.

Петте подписали са сред шест държави-членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото им е необходимо, което е от ключово значение за стратегическия суверенитет на ЕС, посочат министрите.

„Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, които защитават пазарите на страните членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помагат да използват пълния си експортен потенциал“, се казва в писмото, подписано от министрите. „Една от тези мерки може да бъде въвеждането на вносни мита върху най-чувствителните селскостопански продукти.“

По-големите размери на фермите в Украйна правят износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква фермерите от ЕС от техните традиционни експортни пазари. Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия "претърпяха значителни щети", след като ЕС спря квотите за внос и митата върху зърно от Украйна миналата година.

Министрите също така призовават Европейската комисия да проучи дали производствените насоки на Украйна са в съответствие със стандартите на ЕС.

Жалбите са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.

Свързани новини