Отидете към основна версия

2 236 5

Унищожиха 27 милиона монети, след като Париж не изчака одобрението на ЕК

  • франция-
  • париж-
  • монети

Грешката ще струва на френския бюджет 1.2 млн. EUR

Снимка: Shutterstock

Парижкият монетен двор изсече 27 милиона монети, без да чака дизайнът им да бъде одобрен от Европейската комисия (ЕК). Според La Lettre, след като ЕК разкритикува появата на новите евроцентове, монетният двор е трябвало да ги унищожи. Грешката ще струва на държавния бюджет 1,2 млн. EUR.

Изданието отбелязва, че директорът на монетния двор Марк Шварц е разпоредил изсичането на монети в купюри от 10, 20 и 50 евроцента с нов дизайн, за да бъдат представени на френския министър на икономиката Бруно Льо Мер по време на посещението му в централата на организацията в Париж на 7 декември.

В същото време Шварц взе прибързано решение да сече монети, без да изчака задължителното одобрение на Европейската комисия, която в крайна сметка не се съгласи с новия дизайн. Комисията прецени, че звездите на лицевата страна, символизиращи Европейския съюз, са слабо видими. В тази връзка монетният двор беше принуден да унищожи всички монети, изсечени преди време, и да произведе нови, като вземе предвид желанията на ЕК.

Очаква се през 2024 г. да се появят нови монети в купюри от 10, 20 и 50 евроцента.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини